YIL: 11

SAYI: 123

MART 2008

 

 

önceki

yazdır

 

 

 Doç.Dr. Fehmi KARASİOĞLU

 

 Öğr.Gör. İbrahim Emre GÖKTÜRK

 

 

  

MUHASEBE  MESLEK MENSUPLARININ   MÜKELLEFLERE HİZMET SUNUM KRİTERLERİ : KONYA İLİ ÖĞRNEĞİ


Öz

Günümüzde meslek elemanlarının uluslar arası standartlara uygun bir çerçevede hizmet vermelerine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Ülkemizde uygulanan muhasebe standartlarının  uluslar arası standartlara uygun hale getirilmesi vergisel, yönetsel ve finansal açıdan verilen hizmetlerin yeterliliği ile doğru orantılıdır.

Bu çalışmada  Serbest muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin mükelleflerine sağladıkları hizmetler ve bu hizmetlerin  vergisel, finansal ve yönetsel açıdan boyutları  ölçülmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Bilgi Sunucuları (SM, SMMM, ), vergi,finans, yönetim, muhasebe mesleği, mükellef

 

SERVICE CRITERIA OF  THE  ACCOUNTANTS  TO THEIR COSTOMERS : AN EXAMPLE OF KONYA

 

Abstract

This study is about the service provided by the independent accountants and financial consultants to their customers and measuring the sizes of these services in terms of taxes, finance and management.

Today, works have been going on towards servicing of professionals within a framework in accordance with international standards. Making appropriate for international standards of accountancy standards applied in our country    is directly proportional to the adequacy of the services provided in terms of tax, finance, and   management. 

Key Words: Accountancy, tax, finance, administration, the profession of an accountant, tax-payer

1. GİRİŞ

Türkiye’de 1989 yılına kadar muhasebe meslek mensuplarının yetki çerçevesini belirleyen yasal bir mevzuat bulunmaktaydı. 13 haziran 1989 gün ve 20194 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile bu boşluk giderilmiştir.

Serbest Muhasebecilik Mesleğinin konusu, gerçek veya tüzel kişilerin muhasebe defterlerini tutmak mali tabloları ile vergi beyannamelerini düzenlemek olarak belirtilmiştir.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin faaliyet konuları ise  yine bu kanunla Serbest Muhasebecilerin yaptıkları tüm işlerle birlikte;  işletmelerin muhasebe sistemlerini oluşturmak, geliştirmek, ilgili alanlarda danışmanlık yapmak belgeye dayalı inceleme ve denetim yapmak olarak belirlenmiştir. (Güçlü ve diğerleri, 2002,s17 )

Makalede,  muhasebe meslek mensuplarının mükelleflerine sundukları hizmetleri; yönetsel, finansal ve vergisel olarak üç ana başlık altında incelenecektir. Muhasebe mesleğinin özüne bağlı şekilde istenilen hizmet akdini yerine getirebilmesi yukarıda belirttiğimiz üç alanın eşit ve koordineli  kullanılması ile  mümkün olabilecektir.

Günümüzde  muhasebe etiği açısından bakıldığında,  geçmişten gelen ve hala belirgin olarak devam eden en önemli sorun muhasebenin vergi yönlü  mü yoksa bilgi yönlü mü kullanılması gerekliliğidir. (Karasioğlu, Duman,s.2 ) Türkiye’ de işletmeleri vergi ağırlıklı muhasebe kullanımına iten sebeplerin başlıcaları ; geçmişten gelen ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar, sıkı para ve maliye politikaları ve bunlara  bağlı olarak siyasi otoritenin vergi yüklerini artırıcı sürekli değişken politikalarıdır.   

Muhasebe, işletmenin amacı doğrultusunda yapmış olduğu faaliyetlerin, işletmenin mal varlığında meydana getirdiği değişiklikleri kanıtlayıcı belgelere dayanarak analiz eden, kaydeden ve belirli dönemlerde mali tablolar aracılığı ile muhasebede bilgi edinmek isteyen taraflara bilgi sunan bir sistemdir. (Kotar, Ildır,1995,s.6) Bu tanım doğrultusunda işletmelerde muhasebeden sağlanan  vergi içerikli bilgi yanında yönetsel ve finansal  bilgilerinde kullanılması ile  kayıt, değerleme ve analiz yaparak işletme faaliyetlerini ve hedeflerini  gerçekleştirebilecek modern bir muhasebe sisteminin kurulması öncelikli olmalıdır. Kabul etmek gerekir ki  21. yy’ da    artan  rekabet ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ürün ve hizmetlerin ömürlerinin  kısaldığı bir dönemde geleneksel muhasebenin işletmenin ihtiyacı olan bilgileri tam ve eksiksiz olarak sağladığı ve sorumluluklarını yerine getirebildiğini söyleyemeyiz. (Karasioğlu, Duman,s.2 )

Gelişmiş bir muhasebe sistemi sadece devletin zorunlu tutmuş olduğu gereklilikler açısından vergisel değil aynı zamanda  işletmenin sürekliliği, gelecek planlaması ve amaçlara ulaşmada yönetsel ve finansal açıdan da kullanılması ile mümkün olacaktır.

2. MUHASEBE  MESLEK ELEMANLARININ İŞLETME YÖNETİMİ AÇISINDAN HİZMETLERİ

Muhasebe meslek elemanı, işletmelerin kuruluş aşamasından tasfiyesine kadar sayısal verileri analiz etmek suretiyle işletmenin hedeflerinin belirlenmesine, faaliyetlerinin geliştirilmesine ve büyümesine katkıda bulunacaktır.

Yöneticiler alacakları kararlar ya da eylemleri için, olgunlaşmış kesin faaliyet bilgilerinden çok, henüz kesinleşmemiş ya da hassasiyeti düşük ancak gereksinme duyulduğunda hızla sağlanacak bilgilere daha önem verirler.(Altuğ, 1999, s.8) Bu nedenle, muhasebe meslek elemanından istenen, yönetimin kararlarına yardımcı olacak gelecekle ilgili bilgileri önceki verilerden faydalanarak ortaya çıkarması yönündedir.

Yönetim bir süreçtir. Başka bir ifade ile birbirleri ile bağlantılı bir dizi çalışmayı içeren bir etkinlik olarak karşımıza çıkar. (Büyükmirza 1995, s.3) Bu süreç içinde muhasebe meslek elemanının görevlerini;  sayısal bilgilerin analizi ile ortaya çıkacak sonuçları değerlendirme yanında geçmiş tecrübe ve bilgi birikimini kullanmak suretiyle, şirketin insan kaynakları politikalarını belirlemek, yeni yatırım aşamasında destek sunmak, işletmelerin mevcut ve planlanan faaliyetlerini incelemek, vergi sonrası getirilerin artırılmasına yönelik verilecek kararlara destek, işletme sermaye ihtiyacı ve karlılık politikalarına finansal destek ile birlikte yönetsel açıdan da öngörülerde bulunmak, geleceğe dönük büyüme hedeflerini belirlemek, şirket birleşmeleri konusunda vereceği destekler gibi  yönetsel açıdan alınacak daha bir çok karar da fayda sağlamak olarak sayabiliriz.

3. MUHASEBE MESLEK ELEMANLARININ FİNANSAL AÇIDAN VERDİKLERİ HİZMETLER

Son yıllarda sektörel açıdan giderek artan bir önem kazanmaya başlayan işletme yönetimi disiplinlerinden birisi de işletme finansıdır. Özellikle sermaye yoğunluğunun zayıf kaldığı ülkemizde, işletmelerin geleceğe dönük önemli kararlarını finansal açıdan verdikleri gözlemlenmektedir. K.O.B.İ.’ lerin yoğun şekilde kapalı aile şirketlerinden oluştuğu ülkemizde finansal kararların bu konuda sadece geçmiş tecrübeleri ile hareket eden işletme sahipleri tarafından veriliyor olması, işletmelerin geleceğini tehdit edecek yanlış kararlar sonucunda darboğazda kalmalarına neden olmaktadır.

İşletmelerin yetkili ve uzman kişilere  sorumlulukları aktarmaları veya bu kişilere danışmak suretiyle karar vermeleri işletmelerin yatırım ve finanslama kararlarının doğru olarak verilmesini ve sermaye yapılarının güçlenmesini sağlayacaktır. Bu açıdan işletmelerin, muhasebecilerin bilgi birikimlerinden faydalanmaları yerinde olacaktır. Muhasebe meslek elemanı,  yönetimin önemli bir parçasıdır. Muhasebe meslek elemanlarından beklenen finansal durumlarla ilgili bilgileri hazırlamasıdır. Ayrıca mali kayıtları tutmak ve işletmenin belirli bir tarihteki mali durumunu konu edinen finansal tablolar hazırlamak, bunlara ek olarak  bu mali verileri çeşitli biçimlerde bir araya getirerek yöneticiye rehber olabilecek türde raporları hazırlamak da sayabileceğimiz diğer görevleri arasındadır. 

Muhasebe, finansal anlamda işletme ile birlikte işletme  haricindeki  çıkar gruplarına da bilgi sunmaktadır. Bu yönüyle finansal açıdan muhasebe dışa dönük (external accounting) bir muhasebe türü olarak da adlandırılabilir.(Yükçü 1999 s.3)  Kredi kurumları , mevcut ve potansiyel ortaklar, işletme çalışanları ile kamuoyu, işletme ile ilgili alacakları kararlarda da sağlanacak bilgilerden faydalanacaklardır.( Hacırüstemoğlu , Şakrak ,2002, s.2)  Bu bakımdan finansal boyutta  muhasebe meslek elemanının sağlayacağı hizmetler toplumsal bir yararda sağlamaktadır.

4. MUHASEBE MESLEK ELEMANLARININ VERGİSEL AÇIDAN VERDİKLERİ HİZMETLER

Muhasebe meslek elemanlarının vergisel açıdan vermiş olduğu hizmetleri; çeşitli vergi alanlarında vergi danışmanlığı yapma, vergiye konu olan matrahın denetlenmesi  , vergi anlaşmazlıklarını çözmek, mükelleflerinin vergi yükünü azaltmaya yönelik kanun çerçevesinde çalışmalarda bulunmak  ve görevi olmamasına rağmen vergi ödemelerini gerçekleştirme olarak sayılabiliriz.  

Vergi devletin en önemli gelirlerinden biridir. Devletin işletme gelirleri üzerinden vergi alması ve gelir üzerinden alınan vergilerin önem kazanması nedeni ile vergi matrahının doğru olarak hesaplanması ve vergi denetiminin yapılabilmesi gerekmektedir. ( Cemalcılar, Önce, 1999,  s.12)  Alınacak bu verginin doğru olarak ortaya konulması ancak doğru bilgi ve bu bilgilere dayanılarak hazırlanmış finansal tablolarla ve vergi beyannamesi gibi bazı ek raporlarla mümkün olacaktır. Muhasebe meslek elemanı verginin gerçek olarak ortaya çıkarılmasında devlet ile mükellefi arasındaki köprüyü sağlayan en önemli elemandır.

Ülkemiz vergi sisteminin artan oranlı olması ile birlikte özellikle bilanço esasına göre defter tutan işletmelerin hem kurumlar vergisine hem de elde ettikleri kâr payları üzerinden gelir vergisine tabi olmaları, siyasi otoritenin vergi politikalarındaki sürekli değişkenliği, sıkı para ve maliye politikaları ( Karasioğlu, Duman,s.2 ) mükelleflerin,  muhasebe meslek elemanlarından vergisel açıdan daha ağırlıklı  olarak hizmet beklentilerini artırmaktadır.

Mükelleflerin  muhasebe meslek elemanlarından talep ettikleri hizmetin bu yönlü olarak organize edilmesi ise  muhasebenin yönetim aracı olarak yöneticiler tarafından kullanılmasını zorlaştırmaktadır. . (Kota , Ildır , 1995, s.6)

5. UYGULAMANIN KAPSAM VE YÖNETİMİ

Araştırma Konya ilinde gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın ana kütlesini Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’ na kayıtlı 798 Serbest Muhasebeci ve 881 Serbest Muhasebeci Mali Muşavir olmak üzere 1679 kişi oluşturmaktadır. Bu ana kütleyi temsil edecek örneklem büyüklüğü %95 güven aralığında ± 10 hata payı ile aşağıdaki formül kullanılmak suretiyle bulunmuştur. (Baş, 2006, s.47)

 

n= Nt2pq/d2(N-1)+t2pq  

 

Formülde ; N ana kütledeki Muhasebe meslek elemanı sayısını, t istenen anlamlılık düzeyinde (0,05) t tablosuna göre bulunan teorik değeri (1,96), p gerçekleşme olasılığı, q gerçekleşmeme olasılığı, d araştırmada kabul edilen hata payını (± 10 ), n ise gerekli örnek hacmini ifade etmektedir. 

Formülde veriler yerine konulduğunda ;

n= (1679) (1,96)2 (0,50 x 0,50) / ( 0,10) 2 (1679 – 1) + (1,96)2 (0,50 x 0,50) =91

 

Bulunan sonuç anketin en az 91 örneklem üzerinde uygulanması gerektiğini ifade etmektedir. Bu doğrultuda uygulama,  Konya bölgesinden tesadüfi olarak seçilmiş, 80 i Konya merkez, 30 u Konya ilçelerinden olmak üzere toplam 110 Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Muşavirler üzerinde uygulanmıştır.

  

6. UYGULAMANIN AMACI

Anket uygulamasında, Konya da  bulunan  Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Muşavirlerin  mükelleflerine sağladığı hizmetler değerlendirilmiştir. Bu hizmetler vergisel, yönetsel ve finansal olmak üzere 3 bölümde incelenmiştir. Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin hizmet kalitelerini etkileyen sebepler, vergisel, yönetsel ve finansal açıdan vermiş oldukları hizmetler ve bu hizmetlerin verilememesi durumundaki sorunlar ölçümlenmeye çalışılmıştır. 

7. ARAŞTIRMA BULGU VE ANALİZLERİ

Tablo 1: Görev Durumu

 

Değer

Yüzde

Aritmetik Ortalama

T değeri

Standart Sapma

Varyans

Ki kare Testi

Serbest Muhasebeci

43

39,1

1,61

-0,19

0,490

0,240

5,236

 

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

67

60,9

P= 0,022

p<0,005

Yaptığımız ankete cevap veren S.M.M.M sayısı 67 S.M. sayısı 43’dür.

 Tablo 2: Eğitim Durumları

 

 

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde%

Aritmetik ortalama

Mod

Medyan

Standart Sapma

T değeri

Varyans

Ki kare Testi

İlkokul

0

0

 

 

 

4,56

 

 

 

5

 

 

 

5

 

 

 

0,883

0,43

0,780

160,455

 

Ortaokul

2

1,8

P= 0,000

p<0,05

Lise

18

16,4

Ön lisans

11

10,0

Lisans

74

67,3

Lisansüstü

5

4,5

Toplam

110

100,0

SMMM ve SM’ lerin eğitim durumlarına bakıldığında; %4.5 i lisansüstü, %67.3’ünün lisans mezunu %10 u önlisans mezunu, %16.4 ü lise mezunu ve %1.8 gibi küçük bir oranda da ortaokul mezunudur. Muhasebe meslek elemanlarının önemli bir oranda lisans mezunu olduğu görülmektedir.

                     Tablo 3: Meslek ve eğitim karşılaştırması

       Eğitim    

            durumu

Görev

İlkokul

%

Ortaokul

%

Lise

%

Yüksekokul

%

Lisans

%

Lisansüstü

%

Korelasyon

P<0.001

Sr.Muh.Mal. Müşav.

-

-

-

-

95,5

4,5

0,577

Serbest Muhasebeci

-

4,7

37,2

23,3

30,2

4,7

P=0,000

Anketimize katılan meslek mensuplarından  Mali Müşavirlerin %95,5’i lisans mezunu %4.5 i lisansüstü mezunudur. Serbest Muhasebecilerin ise %37.2’si lise , %30,2 si lisans, %23,3 ü ön lisans %4,7 si ortaokul ve %4.7 si lisan üstü mezunudur. Korelasyon testi sonucunda %99 güven aralığında eğitim seviyesi ile meslek arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. yani  serbest muhasebeci mali müşavirlerin eğitim seviyesi serbest muhasebecilere göre daha yüksektir.

Tablo 4: Ankete katılanların yaş dağılımı

 

 

 

 

 

 

 

YAŞ

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik ortalama

Standart Sapma

T değeri

Varyans

Ki kare Testi

18-24

1

0,9

3

3

3,40

0,911

0,000

0,830

55,273

25-30

17

15,5

P= 0,000

p<0,05

31-40

41

37,3

41-50

39

35,5

51 ve üstü

12

10,9

Toplam

110

100,0

Ankete katılan meslek mensuplarının    31 ile 50 yaş arasında oldukları görülmektedir. ki kare testi yaşların yaş gruplarına göre anlamlı olarak dağılmadığını göstermektedir. Aritmetik ortalamaya göre de yaşların 31-40 ve 41-50 yaşları arasında toplandığını göstermektedir.  

 

Tablo 5: Ankete katılanların medeni durumu

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde

%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T değeri

Varyans

Ki kare Testi

Evli

96

87,3

 

1

 

1

 

1,14

 

0,370

-0,103

0,137

145,982

Bekar

13

11,8

P= 0,000

p<0,05

Dul

1

0,9

Toplam

110

100,0

Ankete katılanların %87.3’ünü evliler %13 ünü ise bekarlar oluşturmaktadır. 

 

 

 

Tablo 6: Ankete katılanların çalışma durumları

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Bağımsız çalışan

97

88,2

 

 

1

 

 

1

 

 

1,12

 

 

0,324

-0,59

0,105

64,145

 

Bağımlı çalışan

13

11,8

P= 0,000

p<0,05

Toplam

110

100,0

Ankete katılanların %88,2 si bağımsız olarak çalışırken ,  %11,8’i ise bir başkasını yanında bağımlı olarak çalışmaktadır.

                     Tablo 7: Çalıştırılan eleman sayısı

 

Değer

Yüzde

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

1-3

73

75,3

 

 

1

 

 

1

 

 

1,32

 

 

0,605

-0,07

0,366

78,268

 

4-6

17

17,5

P= 0,000

p<0,05

7-9

7

7,2

Toplam

97

100,0

Ankete katılan bağımsız çalışanların büyük bir bölümünün yanlarında çalıştırdıkları eleman sayısına bakıldığında %75.3’ ü  1ila 3 civarında eleman çalıştırmaktadırlar.

Tablo 8: Ankete katılanların yıl olarak mesleki tecrübeleri

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

1-5

17

15,5

4

3

3,37

1,585

0,18

2,51

78,268

 

6-10

20

18,2

P= 0,418

P>0, 05

11-15

19

17,3

16-20

25

22,7

21-25

17

15,5

26 ve üstü

12

10,9

Toplam

110

100,0

Ankete katılan meslek mensuplarının   %15.5’i 1 ile 5 yıl arasında , %18,2’si 6 ile 10 yıl arasında , %17,3’ü 11 ile 15 yıl arasında , %22,7 si 16 ile 20 yıl arasında,  %15,5’i 21 ile 25 yıl arasında ve %10,9’u ise 26  ve daha üzeri yıldır bu mesleği yapmaktadırlar. Ki kare testine göre muhasebe meslek mensuplarının mesleki geçmişleri belirlenen gruplara göre eşit dağılmış ve istatistiksel olara anlamlı bir fark bulunmamaktadır.  

 

 

 

 

Tablo 9: Ankete katılanların basit usul ve işletme hesabına göre tutmuş

               oldukları defter sayıları

 

 

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

0-10

21

19,1

4

3

2,86

1,267

0,030

1,605

13,455

11-25

24

21,8

P= 0,009

P<0,05

26-50

23

20,9

51-100

33

30,0

100 üstü

9

8,2

Toplam

110

100,0

 

 

 

Ankete katılanların %19,1’i 0 ile 10 arası, %21,8’i 11 ile 25 arası, %20,9’u 26 ile 50 arası, %30’u 50 ile 100 arası %8,2’si ise 100 ve daha üstü basit usül ve işletme hesabına göre deftere sahip olduklarını belirtmişlerdir.

Tablo 10: Ankete katılanların bilanço usulüne göre tutmuş oldukları       

      defter sayıları

 

 

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

0-10

37

33,6

1

2

2,10

1,004

0,00

1,008

49,182

11-25

36

32,7

P= 0,000

P<0,05

26-50

28

25,5

51-100

7

6,4

100 üstü

2

1,8

Toplam

110

100,0

Ankete katılanların %33,6’sı 0 ile 10 arası, %32,7’si 11 ile 25 arası, %25,5’i 26 ile 50 arası, %6,4’i 50 ile 100 arası %1,8’i ise 100 ve daha üstü bilanço usulüne göre deftere sahip olduklarını belirtmişlerdir.

Tablo 11: Mesleğin en önemli sorunu

 

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Haksız rekabet

46

41,8

1

2

1,82

0,837

-0,23

0,700

43,455

Tahsilat

42

38,2

P= 0,000

P<0,05

Sıkça değişen mevzuat

18

16,4

Müteselsil sorumluluk

4

3,6

Toplam

110

100,0

Ankete katılan muhasebe meslek elemanları,  mesleğin en önemli sorunu olarak  %41.8’i haksız rekabeti, %38,2’si tahsilatı, %16,4’ü sıkça değişen mevzuatı ve %3,6’sı ise müteselsil sorumluluğu göstermektedirler. Genel olarak bakıldığında meslek elemanlarının en önemli sorunlarının; meslektaşlarının haksız rekabete neden olmaları ve mükelleflerinden zamanında tahsilat yapamamaları olarak görülmektedir. Muhasebe meslek mensupları ile yapılan yüz yüze görüşmelerde, belirlenen liste fiyatlarının haricinde çok düşük fiyatlara defter tutulması haksız rekabeti ortaya çıkardığı ifade edilmektedir. Düşük fiyatlara defter tutan muhasebe meslek elemanları ise  bu tutumlarının nedenlerini  tahsilat sıkıntısı ve buna bağlı olarak ekonomik sıkıntının baş göstermesi ve gün geçtikçe artan meslek mensubu sayısından dolayı piyasa payının daralması olarak ifade etmektedirler.    

Bunun yanında meslek mensupları ile ilgili bir diğer sorun da 213 sayılı vergi usul Kanunu’ nun mükerrer 227. maddesinde belirtilen müteselsil sorumluluk konusudur. Bilindiği gibi bu maddeye göre meslek mensupları imzaladıkları beyannamelerde  veya düzenledikleri tasdik raporlarında yer alan bilgilerin defter kayıtlarına ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelere uygun olmamasından dolayı ortaya çıkan vergi ziyanına bağlı olarak salınacak vergi, ceza, gecikme faizlerinden dolayı mükellefleri ile birlikte müteselsil sorumlu tutulmaktadır (Boyalı C.1999 s.63). Ankete katılan meslek mensuplarından %3,6 sı bunu öncelikli sorun olarak görmektedir.

 

Tablo 12: Alacakların tahsil edilme durumu

 

 

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Tamamını

5

4,5

4

4

3,46

1,055

0,036

1,113

38,364

Yaklaşık %75

15

13,6

P=0,000

P<0,05

Yarısını

31

28,2

Yaklaşık %25

42

38,2

Aylık tahsil edemiyorum

17

15,5

Toplam

110

100,0

Tablo:12‘ye bakıldığında  ankete katılanların %4,5’i alacaklarının tamamını  tahsil ederken %13,6’sı alacaklarının %75’ini,  %28,2’si alacaklarının yarısını, %38,2’si ise alacaklarının %25’ini tahsil edebilmektedirler. Aylık olarak tahsilat yapamayanların oranı ise %15,5 dir. Dağılımlara bakıldığında tahsilat önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tablo 13: Tahsilat sıkıntısının hizmet kalitesine etkisi

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Kalite etkilenmez

42

38,2

2

2

1,62

0,488

-0,39

0,238

6,145

Kalite düşer

68

61,8

P= 0,013

P<0,05

Toplam

110

100,0

Tahsilat sıkıntısının hizmet kalitesine etkisi incelendiğinde ankete katılanların  %61,8 i  hizmet kalitesinin düştüğünü %38.2 si ise hizmet kalitesinin etkilenmediğini ifade etmektedir. 

Tablo 11 de görüldüğü gibi Ankete katılan meslek mensuplarından %16.4 ü mesleklerinin en önemli sorunu olarak sıkça değişen mevzuatı göstermişti. Buna bağlı olarak sıkça değişen mevzuatın hizmet kalitelerine etkileri araştırıldığında tablo 14 deki sonuçlara ulaşılmıştır.

 

 

 

 

 

Tablo 14: Sıkça değişen mevzuatların hizmet kalitelerine etkisi

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Kalite etkilenmez

55

50,0

1

1,50

1,50

0,502

0,000

0,252

0,000

Kalite düşer

55

50,0

P= 1,000

P>0,05

Toplam

110

100,0

Meslek mensuplarının %50 si sıkça değişen mevzuatın hizmet kalitesini etkilemediği görüşünde iken %50 si ise hizmet kalitesini etkilediğini ifade etmektedir. Muhasebe meslek mensuplarının vermiş oldukları cevaplar ki kare testine göre dengeli dağılmıştır.

Genel manada meslek mensuplarının mükelleflerine vermiş oldukları hizmet kalitelerinin yeterliliği ölçüldüğünde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

Tablo 15: Hizmet kalitesi

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Hizmet kalitem yeterli

73

66,4

1

1

1,34

0,475

-0,80

0,225

11,782

Hizmet kalitem yetersiz

37

33,6

P= 0,001

P<0,05

Toplam

110

100,0

Ankete katılanların %66.4’ ü hizmet kalitesini yeterli olarak görürken %33,6’sı hizmet kalitesini yeterli görmemektedir.

Hizmet kalitesinin yetersiz olduğunu ifade eden meslek mensuplarına  , hizmet kalitelerindeki yetersizliğin sebepleri sorulmuş ve alınan cevaplar tablo 16 da verilmiştir

Tablo 16: Hizmet kalitesinin yetersizliğinin sebepleri

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Mükelleflerin eğitim durumu

18

48,6

2

3

2,96

1,561

-0,08

2,437

20,711

Kayıt dışı ekonominin getirdiği sorunlar

25

67,6

P= 0,001

P<0,05

Toplumsal açıdan muhasebe mesleğine verilen önemin düşüklüğü

25

67,6

Mükelleflerin gelişime kapalı olması

13

35

Yasaların yetersizliği

4

10,8

Ekonomik koşullar

12

32,4

Toplam *

97

262

* Birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

Ankete katılan meslek mensupları hizmet kalitelerindeki yetersizliğin sebebi olarak,  %67,6  oranında  toplumsal açıdan muhasebe mesleğine verilen önemin düşüklüğü’nü, %67,6 oranında  Kayıt dışı ekonominin getirdiği sorunları,  %48,6 sı mükelleflerin eğitim durumunu,    %35 i mükelleflerin gelişime kapalı olmasını , %10.8 i yasaların yetersizliğini, %32,4 ü ise ekonomik koşulları göstermektedir.

Hizmet kalitesinin artırılması ortaya konulan  sorunların azalmasına , muhasebe mesleğinin bilimsel açıdan kullanılmasına ve buna bağlı olarak da mesleğin değer ve itibarının artmasına sebep olacaktır. Ama  ortaya çıkan bir takım sorunlar hizmet kalitesini etkilemektedir. Meslek mensuplarının hizmet kalitesinin yükselmesini engelleyen etkenlerin neler olduğu ile ilgili cevapları tablo 17 de verilmiştir.

Tablo 17: Hizmet kalitesinin artırılması önündeki engeller

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyns

Ki kare Testi

Müşterilerinin yanlış uygulama ve davranışına göz yummak,

20

18,9

3

3

3,68

1,556

-0,49

2,421

47,094

Mesleki saygının azalması

54

50,9

P= 0,000

P<0,05

Haksız rekabet.

84

79,2

Meslek mensupları arasındaki kalitenin düşmesi

45

42,5

Vergi alacağının muhasebe alacağı gibi nitelendirilmesi ve bunun sonucunda vergi kaçırma ve sosyal sorumluluk ilkesine aykırı davranışların artışı 

37

34,9

Müşteriler tarafından ekonomik istikrarsızlık ve işlerin kötüye gitmesi bahanesi ile daha az ücrete iş yaptırma isteği

59

55,7

Toplam *

299

282,1

 (*) birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

Deneklerin vermiş oldukları cevaplara göre  meslek mensuplarından % 18,9 u müşterilerinin yanlış uygulama ve davranışına göz yummak , %50,9 u mesleki saygının azalması, %79,2 si haksız rekabet., % 42,5 i meslek mensupları arasındaki kalitenin düşmesi, %34,9 u vergi alacağının muhasebe alacağı gibi nitelendirilmesi ve bunun sonucunda vergi kaçırma ve sosyal sorumluluk ilkesine aykırı davranışların artışını , % 55,7 si müşteriler tarafından ekonomik istikrarsızlık ve işlerin kötüye gitmesi bahanesi ile daha az ücrete iş yaptırma isteğini hizmet kalitesinin artırılmasının önündeki engeller olduğunu ifade etmektedirler.

Meslek mensuplarından %79.2 si  mesleklerinin en önemli sorunlarından biri olan haksız rekabetin aynı zamanda hizmet kalitelerinin artmasının önündeki en büyük engel olduğunu da ifade etmektedirler. 

 

 

 

 

 

 

Tablo 18 : Meslek açısından en önemli prensip

 

 

 

ve bilgi

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyns

Ki kare Testi

Dürüstlük

51

46,4

1

2

2,13

1,189

-0,24

1,415

78,636

Tarafsızlık

10

9,1

P= 0,000

P<0,05

Mesleki yeterlilik

37

33,6

Gizlilik

8

7,3

Davranış biçimi

4

3,6

Toplam

110

100,0

Muhasebe mesleği hizmet kalitesi açısından değerlendirildiğinde amaçlanan hedeflere ulaşabilmesi için gerekli olduğuna inanılan  dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve bilgiye sahip olma, gizlilik ve mesleki davranış biçimi gibi prensiplere sahip olmalıdır.

Günümüzde daha önceden belirtilen sorunlardan dolayı mesleki saygı açısından yozlaşmaya başlayan mesleğin muhasebe meslek elemanları açısından en önemli prensibi sorulduğunda alınan cevaplara göre  %46,4 ü dürüstlük ve %33,6 sı mesleki yeterlilik ve bilgi olması gerektiğini ifade etmektedir. Bunların yanında  %9,1 i tarafsızlığı, %7,3 ü gizliliği ve %3,6sı ise davranış biçimini diğer önemli prensipler olarak göstermektedirler.

Bilgi işlem sistemlerinden  yararlanmak hizmet kalitesinin yükseltilmesindeki önemli araçlardan  biridir. Deneklere elektronik alt yapılarının bu açıdan yeterli olup olmadığına yönelik sorduğumuz soruya verilen cevaplar tablo 19’ da verilmiştir.

Tablo 19: Elektronik alt yapı yeterliliği

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Alt yapım yeterli

98

89,1

1

1

1,11

0,313

-0,30

0,098

67,236

Alt yapım yetersiz

12

10,9

P= 0,000

P<0,05

Toplam

110

100,0

Verilen cevaplara göre deneklerin %89,1’i elektronik alt yapılarının hizmet kaliteleri açısından yeterli olduğunu ifade etmişlerdir. Yapmış olduğumuz ankette meslek mensuplarının vergi yanında  yönetsel ve finansal açıdan hizmetleri de değerlendirilmektedir. Tablo 20,21,22,ve 23 de yönetsel ve finansal açıdan hizmet verilip verilmediği, veriliyorsa hangi konularda bu hizmetlerin sağlandığı ortaya konmaya çalışılmıştır.

 

Tablo 20: Yönetsel açıdan hizmet verme

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Destek veriyorum

78

71

1

1

1,29

0,456

0,21

0,208

19,236

Destek vermiyorum

32

29

P= 0,000

P<0,05

Toplam

110

100,0

Ankete katılan meslek mensuplarının %71’ i yönetsel açıdan mükelleflerine destek verirken %29’u  destek vermemektedir. Destek veren deneklere sorulan bir diğer soruda yönetsel açıdan verilen desteklerin içerikleri araştırılmıştır. Sonuçlar tablo 21’ de görülmektedir. 

 

Tablo 21: Yönetsel açıdan verilen hizmetler

Yönetsel açıdan verilen hizmetler

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Şirketin insan kaynakları politikası 

17

21,8

8

6

5,67

2,731

0,010

7,456

26,057

Yeni yatırım yapılması durumunda fizibilite çalışmaları

30

38,5

P= 0,002

P<0,05

Müşterilerinizin mevcut ve planlanan faaliyetlerini incelemek

29

37,2

 İşletmelerin vergi sonrası getirilerinin artırılması

21

26,9

İşletme sermayesi ihtiyacı    

21

26,9

İşletme karlılık politikaları

32

41

İşletme amaçları ve planlama 

24

30,8

Karar alma sürecinde destek

43

55

Mevcut yapısıyla işletmenin büyüme durumunu değerlendirme

34

43,6

Şirket birleşmeleri      

14

17,9

Toplam *

265

339,6

* Birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

Yönetsel açıdan hizmet veren deneklerin vermiş oldukları cevaplara göre, meslek mensuplarının mükelleflerine yönetsel açıdan verdikleri hizmetlerin başında %55 ile mükelleflerin karar alma süreçlerine dahil olmaları görülmektedir. %43,6 sı mevcut yapısıyla işletmenin büyüme durumunu değerlendirilmesine , %41i işletmelerin karlılık politikalarını belirlenmesine , %38,5 i yeni yatırım yapılması durumunda fizibilite çalışmalarına, .%37,2 si müşterilerinin mevcut ve planlanan faaliyetlerinin incelenmesine  , %30,8 i İşletme amaçları ve planlamaya ,  %26,9 u  İşletmelerin vergi sonrası getirilerinin artırılmasına, %26,9 u İşletme sermayesi ihtiyacı karşılama ya ve %17,9 u  Şirket Birleşmeleri  konularında hizmet vermektedir.

Tablo 22: Finansal açıdan hizmet verme

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Destek veriyorum

66

60,0

1

1

1,40

0,492

0,00

0,242

4,400

Destek vermiyorum

44

40,0

P= 0,036

P<0,05

Toplam

110

100,0

Deneklerin vermiş olduğu cevaplara göre , meslek mensuplarının %60’ı finansal açıdan mükelleflerine destek verirken %40’ı  destek vermemektedir. Finansal açıdan verilen  destekleri araştırıcı sorumuza  verilen cevaplar tablo 23’ de görülmektedir.

 

 

 

 

Tablo 23: Finansal açıdan verilen hizmetler

Finansal açıdan verilen hizmetler

değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Finansal tablolarını oluşturmak ve düzenlemek

50

43,9

1

2

2,56

1,598

-0,31

2,553

40,349

Borçların yeniden yapılandırılması

21

31,8

P= 0,000

P<0,05

Yeni yatırım yapılması ve bunun finansal analizi

19

28,8

Fon kaynakları bulmak ve fonların yönetimini sağlamak

7

10,6

Finansal planlamalarına yardımcı olmak

29

43,9

Toplam *

126

159

* Birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

Meslek mensuplarının mükelleflerine finansal  açıdan verdikleri hizmetlerin başında %43,9 ile Finansal tabloları oluşturma ve düzenleme ve finansal planlara yardımcı olma  gelmektedir.    En az destek ise %10,6 Fon kaynakları bulma ve fon yönetimi gelmektedir.

Ankete katılan meslek mensuplarının yönetimsel açıdan % 29’u yönetimsel , %40’ı ise finansal açıdan mükelleflerine hizmet sunmamaktadırlar. Bunun nedenleri tablo 24 de verilmiştir.

Tablo 24: Finansal ve Yönetsel açıdan hizmet verememe nedenleri

 

Değer

Yüzde%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Mükelleflerimin bu konuda bilgi sahibi olmaması ve isteksizliği

21

51,2

1

3

3,06

1,814

-0,009

3,291

20,652

Kendilerinin bu konuda yeterli olması

6

14,6

P= 0,001

P<0,05

Dışarıya kapalı olmaları 

13

31,7

Bilgi eksikliği ve bilgi saklama

18

43,9

Görevim olmadığını düşünüyorum

6

14,6

Bu konularda yetersizim

0

0

İşlerin yoğunluğundan vakit bulamıyorum

5

12,2

TOPLAM (*)

69

168,2

* Birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

Meslek mensupları finansal ve yönetsel açıdan hizmet verememe nedenlerini %51,2 si mükelleflerinin bu konuda bilgi sahibi olmaması ve isteksizliğinden , %14,6 sı mükelleflerinin bu konularda yeterli olduğundan ,  %31,7 si  mükelleflerin dışarıya kapalı olmalarından, %43,9 u kendilerinden bilgi saklamaları ve eksik bilgi vermelerinden , 14,6 sı bu konuların kendi görev alanlarının dışında görmesinden , %31,7 si mükelleflerinin dışarıya kapalı olmalarından  %12,2 si ise işlerinin yoğunluğundan vakit bulamadığını belirtmektedir.

 

Tablo 25: Vergisel açıdan verilen hizmet

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Destek veriyorum

107

97,3

1

1

1,03

0,164

-0,175

0,027

98,327

Destek vermiyorum

3

2,7

P= 0,000

P<0,05

Toplam

110

100,0

Vergi açısından ankete katılan meslek mensuplarının %97,3 ü mükelleflerine hizmet sağlarken % 2,7 si vergisel açıdan hizmet sağlamamaktadırlar.  Vergi açısından hizmet veren meslek mensuplarının vermiş oldukları hizmetler Tablo 26 da verilmiştir.

Tablo 26: Vergi açısından sağlanan hizmetler

Vergi açısından sağlanan hizmetler

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Vergi danışmanlığı yapmak

95

88,9

1

2

2,46

1,235

-0,16

1,525

55,519

Vergi ödemelerini gerçekleştirmek

70

65,4

P= 0,000

P<0,05

Vergiye konu olan matrahın denetimi

79

73,8

Vergi anlaşmazlıklarını çözmek

55

51,4

Vergi yükünü azaltmak

17

15,9

Toplam (*)

316

 

* Birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

  Vergi açısından hizmet veren meslek mensuplarının %88,9 u vergi danışmanlığı yapmakta, %65,4 ü vergi ödemelerini gerçekleştirmekte, %73,8 i vergiye konu olan matrahın belirlenmesine yardımcı olmakta, %51,4 ü vergi anlaşmazlıklarını çözmede yardımcı olmakta ve %15,9 u vergi yükünü azaltma konusunda hizmet vermektedir.

Ankete katılan meslek mensupları vergi açısından en yoğun olarak vergi danışmanlığı hizmeti vermektedirler. Ankete katılan meslek mensuplarının vergi açısından sağladıkları destekler  tablo 27 de verilmiştir.      

 

 

Tablo 27: Vergi danışmanlığı yapılan konular

Hizmet Sağlanan Vergi Konuları

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Kurumlar Vergisi                         

88

88

7

6

5,38

2,628

0,003

6,904

265,128

Serbest Bölge Mevzuatı                  

11

11

P= 0,000

P<0,05

Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi

12

12

Uluslararası Vergi Anlaşmaları

3

3

Katma Değer Vergisi                        

94

94

Diğer Vergiler

31

31

Gelir Vergisi

97

97

SSK-Bağ kur

87

87

Dış ticaret-Kambiyo

24

24

Toplam   (*)

447

 

* Birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

Ankete katılan 100 meslek mensubunun vergi danışmanlığı yaptığı görülmektedir. Meslek mensuplarının    %88 si kurumlar vergisi, %11 i serbest bölge mevzuatı, %12si banka ve sigorta muameleleri vergisi, %3 ü uluslar arası vergi anlaşmaları, %94 ü  katma değer vergisi,%97 si gelir vergisi, %87 si SSK ve Bağ Kur,  %24 ü dış ticaret ve kambiyo konusunda ve  %31 i ise diğer vergi konularında danışmanlık yapmaktadırlar.

Meslek mensupları mükellefleri ile ilgili Maliye bakanlığı , S.S.K, Bağ-Kur ve İş-Kur tarafından verilen vergi ceza ve faizlerden müteselsil olarak sorumlu tutulmaktadır. Bu durum  mükellefler tarafından , bilgi saklama, yanlış yönetim, geç bilgi aktarımı gibi sebeplerden dolayı müteselsil sorumlu olmaları meslek mensuplarının da ceza almalarına sebebiyet vermektedir. bu açıdan meslek mensupları çoğu zaman bu kurumlarla ilgili konularda hizmet kalitelerini azaltmakta veya çekimser kalabilmektedir. Tablo 28 de bu konudaki verilen cevaplar görülmektedir.

Tablo 28: Kamu kurumlarının verdikleri cezaların hizmet kalitesine etkisi

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde%

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Kalite etkilenmez

40

36,4

2

2

1,64

0,483

-0,79

0,234

8,182

Kalite düşer

70

63,6

P= 0,004

P<0,05

Toplam

110

100,0

Ankete katılanların %63,6 sı bu gibi cezalardan dolayı hizmet kalitelerinin düştüğünü %36,4’ü ise hizmet kalitelerinin etkilenmediğini ifade etmektedirler.

Aynı zamanda Devlet İstatistik Enstitüsü, Ticaret Odaları, Sanayi Ticaret Müdürlüğü v.b. kurumların meslek mensupları için angarya olarak nitelendirilen bilgi , belge ve istekleri de bir diğer sorun olarak ortaya konulmaktadır. Bu konuda meslek mensupları için angarya olarak görülen bu konuların hizmet kalitelerine etkisi ve  zamanlarının ne kadarını aldığına dair vermiş oldukları cevaplar tablo 29 da verilmiştir.

 

 

Tablo 29:  Angarya işlerin mesleğe etkisi

 

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Hizmet kalitemi etkilemiyor

21

19,1

2

2

2,29

0,902

0,011

0,814

25,636

Hizmet kalitemi etkiler zamanımın  %25ini alıyor

48

43,6

P= 0,000

P<0,05

Hizmet kalitemi etkiler zamanımın  yarısını alıyor

29

26,4

Hizmet kalitemi etkiler zamanımın  yarısından fazlasını alıyor.

12

10,9

Toplam

110

100,0

Ankete katılan meslek mensuplarının %19,1 i angarya olarak nitelendirdikleri işlerden etkilenmediğini ifade ederken, %43,6 sı angarya olarak ifade ettikleri bu işlerin zamanlarının %25ini, %26,4 ü yarısını, %10,9 u ise yarısından fazlasını aldığını ifade etmektedirler.

Mesleğin en önemli sorunlarından biri de yoğun çalışma temposudur. Meslek mensupları özellikle yılın belirli dönemlerinde vergisel açıdan devlet tarafından istenen  prosedürleri yerine getirmek için yoğun bir şekilde çalışmak zorundadırlar. Muhasebe meslek mensuplarının yoğun çalışma temposu ile hizmet kaliteleri arasındaki ilişki tablo 30 da verilmiştir.

Tablo 30: Yoğun çalışma temposunun hizmete etkisi

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Yoğun çalışma temposu hizmet kalitemi etkilemez

27

24,5

2

2

1,75

0,432

0,110

0,187

28,509

Yoğun çalışma temposu hizmet kalitemi düşürmektedir.

83

75,5

P= 0,000

P<0,05

Toplam

110

100,0

Ankete katılan meslek mensuplarının %75,5 i yoğun çalışma temposunun  hizmet kalitesini  düşürdüğünü belirtirken %24,5 i hizmet kalitesini etkilemediğini ifade etmektedir. Muhasebe meslek mensuplarının büyük bir kısmı  yoğun çalışma tempolarının hizmet kalitelerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etmişlerdir.

Uzun yıllardır değişik platformlarda dile getirilen ancak bir sonuç elde edilemeyen “mali tatil”, bu yıl 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun ile yasalaşmıştır. Meslek mensupları bu kanun ile mali tatil hakkına kavuşmuşlardır.  “Kanunun 1/1. maddesine göre “Her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır.“ Cümleye göre mali tatil 20 gündür.” (Doğrusöz, 2007, s.1)  Yasalaşan mali tatil, yoğun çalışma temposu ile hizmet kalitesinin azaldığını ifade eden muhasebe meslek mensupları için yoğun iş stresinden uzaklaşmaları için önemli bir fırsat olarak görülmektedir.

Son yıllarda kamuda internet kullanımının artırılması işlemlerin daha hızlı olarak gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Yıllarca vergi dairelerinde, saatlerce sıra bekleyen meslek mensupları şimdi beyannameleri internet üzerinden göndermek suretiyle zamandan tasarruf etmektedirler. Bu durum aynı zamanda meslek mensuplarının hizmet kalitelerini artırıcı yönde etki sağlamaktadır.

Tablo 31 : İnternetin verilen hizmete etkisi

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Internet kullanımı verimliliğimi arttırdı

89

80,9

1

1

1,23

0,501

-0,57

0,251

114,345

Internet kullanımı  verimliliğimi etkilemedi

17

15,5

P= 0,000

P<0,05

Internet kullanımı verimliliğimi düşürdü

4

3,6

Toplam

110

100,0

Ankete katılan deneklerin %80,9 u internet kullanımının verimliliğini artırdığını, %15,5 i internet kullanımının verimliliğini etkilemediğini %3,6 sı ise internet kullanımından sonra verimliliğinin azaldığını ifade etmiştir.

Avrupa Birliğine  uyum sürecinde , Avrupa Birliği Komitesi, Avrupa Birliği’ne giriş uyum sürecinde meslek mensuplarının gelişmelerini takip etmek, uluslararası ortamlarda  rekabet edebilmeleri için her türlü dış kaynaklı uygulama hakkında muhasebe meslek elemanlarının  bilgisini güncel tutmak ve ayrıca Türkiye’deki uygulamalarla diğer ülkelerdeki uygulamaları kıyaslayarak Türk Muhasebe Sistemi’nin gelişmesine katkıda bulunmak amaçlı çalışmalar sürdürmektedir. Bu çalışmaların muhasebe meslek elemanlarının hizmetlerine etkisine yönelik vermiş oldukları cevaplar  tablo 35 de görülmektedir.

Tablo 32 : A.B. uyum yasaların hizmete etkisi

 

 

 

 

 

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Hizmet kalitem artar

63

57,3

1

1

1,51

0,646

-0,15

0,417

39,836

Hizmet kalitem değişmez

38

34,5

P= 0,000

P<0,05

Hizmet kalitem düşer

9

8,2

Toplam

110

100,0

Bu çalışmaların hizmet kaliteleri üzerindeki etkisi ölçümlendiğinde %57,3 ü hizmet kalitesinin artacağını, %34,5 i hizmet kalitesinden bir değişmenin olmayacağını , %8,2 si ise hizmet kalitesinin düşeceğini ifade etmişlerdir. Genel olarak uyum yasalarının kalite artırıcı nitelikte olduğu kabul edilmektedir.

 

Tablo 33 : Meslek odalarından meslek mensuplarının istedikleri eğitim

       Konuları

 

Değer

Yüzde %

Mod

Medyan

Aritmetik Ortalama

Standart Sapma

T

değeri

Varyans

Ki kare Testi

Vergi mevzuatları

87

79,1

1

1

1,89

1,085

0,057

1,117

64,579

Finans

38

34,5

P= 0,000

P<0,05

Yönetsel

23

21

Dış ticaret

27

24,5

 (*) birden fazla seçenek işaretlenebilmektedir.

Meslek üyelerinin yeterliliklerinin geliştirilmesi için sürekli eğitim TURMOB’un öncelikleri arasındadır. Bu doğrultuda meslek elemanlarına verilecek eğitimler mesleğin uzmanlaşma ve gelişimine katkıda bulunacaktır. Meslek mensupları hizmet kalitelerini artırıcı yönde, meslek odalarından  öncelikli olarak vergi mevzuatları konusunda eğitim beklemektedirler. Vergi mevzuatları konusunda eğitim isteyenlerin oranı %79,1, finans konusunda %34,5, yönetsel açıdan %21 ve dış ticaret açısından eğitim bekleyenlerin oranı ise %24,5 dir.

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası  eğitimler açısından son dönemlerde büyük atılımlar içine girmiştir. A.B. hibe projesi çerçevesinde meslek mensuplarına yönelik eğitimlere başlanmış ve çeşitli konularda eğitimlerin sıklaştırılması için de hali hazırda çalışmalarına devam etmektedir.

 

8. SONUÇ

Ekonomik açıdan yıllarca büyük çalkantılar içinde kalan ülkemizde muhasebe mesleği hakkettiği yeri bulamamıştır. Gelir dağılımındaki adaletsizlik, kayıt dışı işlemlerin yoğunluğu muhasebe mesleğine gönül vermiş bireylerin hizmet kalitelerini de etkilemiştir. Muhasebenin belirlemiş olduğumuz kriterler içinde sadece vergisel olarak  mükellefler tarafından değer görmesi ve  mükelleflerin finansal ve yönetsel kriterler açısından bilgi kullanma isteklerini  ikinci plana itmeleri, muhasebe mesleğini ifa edenlerin  finansal ve yönetsel konularda yoksun kalmalarını ve bilgi paylaşımının engellenmesini doğurmuştur.  

Muhasebeye gönül veren meslek mensupları, ekonomik açıdan sıkıntılarına ve toplumsal açıdan mesleğe gereken değerin  verilmemesine rağmen, mesleki ahlak ve disiplin içinde hizmet vermeye çalışmaktadırlar.

Mesleğin hizmet kalitesinin yükselmesi için eğitim şarttır.  Ankete göre Meslek mensuplarının %67,3 ü lisans mezunudur. Bu durum meslek mensuplarının eğitim açısından üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarının bir göstergesidir.

Meslek mensuplarına göre mesleğin en önemli sorunu %41,8 ile haksız rekabet ve %38,2 ile  tahsilat sorunudur. Haksız rekabet piyasa da belirlenen ücretlerden daha düşük rakamlara iş yapılmasının bir sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiyat standartlarına uyulması yönündeki getirilebilecek hukuki dayatmalarla bu sorunun halledilebilmesi mümkündür. Tahsilat sorunu ise meslek mensuplarının  en önemli sorunlarından biri  olup  hizmet kalitesini  düşüren bir etken olarak görülmektedir. Ankete göre meslek mensuplarının %5 i hizmetlerinin karşılığını aylık olarak alabildiğini ifade ederken %38,2 si aylık ücretlerinin %25 ini, %28,2 si yarısını, %17 si ise aylık olarak tahsil edemediklerini ifade etmektedirler.  Bu durum hizmet kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Hizmetlerin karşılığını alamayan  meslek mensuplarından %61,8 i bu doğrultuda  hizmet kalitelerinin düştüğünü ifade etmektedir.

Kayıt dışı ekonominin ortaya çıkardığı sorunlar , toplumsal açıdan muhasebe mesleğine verilen önemin yetersizliği ve mükelleflerin eğitim durumu meslek mensuplarının hizmet kalitelerindeki  yetersizliğin ortaya çıkardığı  sebepler olarak gösterilmektedir.

Hizmet kalitesinin artırılması mesleğe verilen önemin artması, haksız rekabetin engellenmesi, tahsilat sorunlarının giderilmesi, mükelleflerin eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi ile mümkün olacaktır. Meslek mensupları ankette vermiş oldukları cevaplara göre %79,2 si haksız rekabet, %55,7 si mükelleflerin ekonomik istikrarsızlığa bağlı olarak daha az ücrete iş yaptırma isteği, %50,9 u mesleki saygının azalması, %42,5 i mesleki kalitenin düşmesi, %34,9u ise muhasebe ahlakına ters düşmeyi hizmet kalitesinin artırılması önündeki engeller olarak görmektedir.

Hizmet kalitesinin artması mesleğin değerini ortaya çıkaran önemli prensiplerle ayakta kalmaktadır. Muhasebe meslek elemanlarının %46,4 ü dürüstlüğü, %33,6 sı mesleki yeterlilik ve bilgiyi muhasebe mesleği açısından en önemli prensipler olarak  görmektedir.

 Ekonomik kalkınmanın sağlanması için büyük ve güçlü bir sermaye birikimi, uzman bir örgüt, teknolojik gelişmeye ayak uyduran, ve güçlü bir yönetime sahip işletmelerin artması ile mümkün olabilecektir. Bu bağlamda muhasebe meslek elemanlarına büyük görevler düşmektedir. Muhasebe meslek elemanları mükelleflerine sadece vergisel açıdan değil finansal ve yönetsel açıdan da destek vererek ekonomik gelişime katkıda bulunacak firmaların ortaya çıkmasına yardımcı olmaları gerekmektedir.

Meslek mensuplarının %97,3 ü vergi açısından hizmet verirken , %71 i yönetsel açıdan , %60 ı da finansal açıdan destek vermektedir. Ama değerlendirmelere bakıldığında özellikle yönetsel ve finansal   desteklerin zayıf kaldığı görülmektedir. hizmetlerin yetersiz kalmasının sebepleri olarak %51,2 si mükelleflerin bu konuda bilgi sahibi olmaması ve isteksizliğini %43,9 u  bilgi eksikliği ve bilgi saklamayı, %31,7 si mükelleflerinin dışarıya kapalı olmalarını, %14,6 sı mükelleflerin kendilerinin bu konularda yeterli olmasını ifade ederken muhasebe meslek sahiplerinin %14,6 sı finansal ve yönetsel açıdan hizmet vermeyi kendi görev alanlarının dışında bulduklarını ve %12,2 si ise vergisel açıdan verdikleri hizmetlerden dolay işlerinin yoğunluğu ve bu alanlarda hizmet veremediklerini ifade etmektedirler.

Meslek mensupları açısından hizmet kalitesini etkileyen bir diğer sorunda müteselsil sorumluluktan dolayı ceza almaları olarak gösterilmektedir. %63,6 sı bu cezalardan dolayı çekimserliklerinden ötürü hizmet kalitelerinin düştüğünü ifade etmektedirler. Yine devletin bazı kurumları tarafından istenilen angarya işler de sorun olarak düşünülebilir. Yalnız  verilen cevaplara bakıldığında istenilen bilgi ve belgelerin zamansal açıdan sıkıntı yaratmasına rağmen hizmet kalitelerini çok fazla etkilemediği ifade edilmektedir. 

Meslek mensupları için bir diğer sorunda yoğun çalışma temposudur. Bu durum özellikle mükelleflerin yapması gereken işlerin zaman içinde muhasebe meslek elemanları üzerine yıkılmış olması olarak görülmektedir. Bu yoğun tempo mutlaktır ki rutin işlerin artması buna bağlı olarak da asli görevlere daha az zaman ayrılması hasebiyle hizmet kalitesinin de düşmesine neden olacaktır. Muhasebe meslek mensuplarının %75,5 i yoğun çalışma temposunun hizmet kalitesini düşürdüğünü ifade etmektedirler.

Bilgi çağının teknoloji ile birlikteliği olarak iş dünyasında kullanımı zamansal açıdan maksimum fayda sağlayan internet kullanımı muhasebe meslek elemanları içinde zaman tasarrufu ve angarya işlerin azalmasını sağlamıştır. Özellikle e-bildirge, e-beyanname gibi yeniliklerin artışı Internet üzerinden bilgi paylaşımı sayesinde hizmet kalitesinin artıracağı  aşikardır. Bu açıdan verilen cevaplara göre ankete katılanların %80,9 u bu gelişmelerin hizmet kalitelerini artırdığını ifade etmişlerdir.

A.B. mevzuatına uyum çalışmaları çerçevesinde yürütülen taslak çalışma ile muhasebe meslek mensupları gerçek görevleri olan müşavirliği yapmaları doğrultusunda şu an için yaptıkları rutin işlerden kurtulacaklar ve hukuki sürecin desteği ile de mesleki itibarlarını geri kazanacaklardır. Bu geçiş ile birlikte hizmet kalitesinin artacağı konusunda ki fikrimize  %57,3  meslek mensubu katılırken %34,5 meslek mensubu ise hizmet kalitesinde bir değişikliğin olmayacağını %8,2 meslek mensubu ise hizmet kalitesinin düşeceğini ifade etmektedirler.

Hizmet kalitesinin yükselmesi eğitimle doğru orantılıdır. Bu doğrultuda muhasebe odalarının sağlayacakları eğitimlerde önem arz etmektedir. Muhasebe meslek mensuplarından % 79,1 i vergi mevzuatları, %34,5 i finans, %21 i yönetim konularında eğitim almak isterken , %24,5 , ise dış ticaret konusunda eğitim almak istemektedirler. Burada önemli olan nokta meslek mensuplarının önemli bir kısmının hala vergi açısından eğitim almak istemeleridir. Bu bir anlamda meslek mensuplarının yakın gelecekte de mükelleflerinin taleplerinin bu yönde olacağı ve diğer konularda hizmet kalitesinin artırılması için daha uzun yol kat etmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. 

Türkiye’ nin ekonomik manada kalkınmayı sağlaması kayıt dışının engellenmesi ile mümkün olabilecektir. Bu da ekonomik faaliyetlerin kayıt içine alınmasını görev olarak benimsemiş muhasebe meslek mensupları ile mümkün olacaktır. Mükelleflerin yavaş yavaş muhasebe ile ortaya çıkan bilginin işlenmesi ve yorumlanmasının önemini kavraması  ile birlikte hukuki engellerin A.B. uyum süreci ile ortadan kaldırılması mesleğin önemini artıracak ve geleceğin kariyerli meslekleri içindeki yerini alması sağlanacaktır.

Devletin en önemli geliri olan vergi gelirinin artırılması meslek mensubunun görevini tam anlamıyla yerine getirmesi ile mümkün olabilecektir. Bugün itibari ile muhasebe meslek elemanı imkanı dahilinde görevini yerine getirmeye çalışırken bir takım engellerle karşılaşmaktadır. Bunların başlıcaları muhasebe meslek elemanının yeterince yetkilendirilmemesi, ekonomik sorunlar ve mükelleflerinin muhasebe etiğine aykırı istekleri olmaktadır.  Uluslar arası standartların ülkemizde uygulanması ve vergi bilincinin toplumsal açıdan sağlanması ile birlikte bu sorunların ortadan kalkacağı kanaatindeyiz.

Sonuç olarak  Meslek mensuplarının vergisel , finansal ve yönetsel açıdan hizmetlerini artırabilmeleri görev tanımlarının yeniden oluşturulması ve bu görev tanımlarını belirleyen günümüz koşullarına göre düzenlenmiş bir yasa ile sağlamlaştırılması, sorumluluk ve yetkilerinin  artırılması, hukuki sorunların ortadan kaldırılması  ve mükelleflerin muhasebenin bilgi açısından kullanılması yönünde  bilinçlendirilmesi doğrultusunda mümkün olacaktır.

 

 

 KAYNAKÇA

ALTUĞ Osman, Maliyet Muhasebesi, Türkmen Kitapevi, İstanbul-1999

ATAMAN Ümit, HACORÜSTEMOĞLU Rüstem, BOZKURT Nejat , Muhasebe

Denetimi Uygulamaları, Alfa, İstanbul-2001

BAŞ Türker, Anket , Seçkin Yayınları,4.baskı,Ankara-2006

BOYALI Cemal, Meslek Mensuplarının müşterek ve Müteselsil Sorumluluğu, Yaklaşım

Yayınları ,1999,  Sayı 78

BÜYÜKMİRZA Kamil , Maliyet ve Yönetim Muhasebesi , Polat Yayıncılık, Ankara-1995

CEMALCİLER Özgül.,ÖNCE Saime , Muhasebenin Kurumsal Yapısı, Anadolu

Üniversitesi Yayınları, Eskişehir-1999

DOĞRUSÖZ Bumin, Mali tatil ve süre karmaşası, 19.03.2007, http://www.turmob.org.tr/

turmob/ basin/19-03-2007.htm

GÖNENLİ Atilla,  İşletmelerde Finansal Yönetim, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi

Yayınları, İstanbul-1991

GÜÇLÜ Faruk, GÖREN Recai, Tek Düzen Muhasebe Sistemine Göre Genel Muhasebe,

Detay yayınları, Ankara-2002     

HACIRÜSTEMOĞLU Rüstem., ŞAKRAK Münir , Maliyet Muhasebesinde Güncel

Yaklaşımlar, Türkmen Kitapevi, İstanbul-2002

http://www.istanbulsmmmodasi.org.tr/html.asp?id=2342

KARASİOĞLU Fehmi., DUMAN Haluk, Uygulayıcılar (SM,SMMM) Ve Mükellefler

Açısından; Bilgi İçin Mi Vergi İçin Mi Muhasebe ? http://www.iibf.ogu.edu.tr

/kongre/bildiriler/09-02.pdf,

KOTAR Erhan. , ILDIR Ali , Tek Düzen Hesap Planında Maliyet Hesapları, Ekin

Kitapevi, Bursa1998

ŞEKER Sakıp, Muhasebecilik Unvanı Kaldırılmalı mı?, Yaklaşım Yayınları ,2000, Sayı 91

YÜKÇÜ Süleyman., Yönetim Açısından Maliyet Muhasebesi,Vizyon Eğitim ve

Danışmanlık Yayınları, İzmir-1999