YIL: 8

SAYI: 93

EYLÜL 2005

 

 

önceki

yazdır

     

Ögr.gör METEHAN YILGÖR

 

 

  

ŞİRKETLERDE KALİTE MALİYET RAPORLARININ DÜZENLEMESİ VE BİR UYGULAMA


ÖZET

 

Günümüzde firmalar gelişen teknoloji ve artan rekabet koşulları altında maliyetlerini en aza indirerek kârlarını en yüksek noktaya çıkarmak istemektedirler. Ürünlerin kalitesinin arttırılması ile birlikte ürünlerin maliyeti de artmaktadır. Bu durum insanları ucuz ve kalitesiz ürün almaya itmektedir. Kalitenin getirdiği maliyetlerin belirlenmesi ve dengelenmesi açısından çok önemlidir.

 

Kalite maliyeti , meydana gelebilecek hataları önlemek amacıyla yürütülen faaliyetlerin,  kalite muayenelerinin ve ürün üretimi esnasında veya müşteriye tesliminde sonra görülen hataların sonucunda ortaya çıkan maliyetlerdir.

 

Kalite maliyetlerini genel olarak üç kısımda ele alabiliriz.Önleme maliyetleri ; hataları oluşmadan önlemeye yönelik tüm personelin görevlerini ilk seferde doğru yapmalarının sağlanması için gerekli sistem ,makine ve personelin maliyetidir.Ölçme ve değerlendirme  maliyetleri; girdi , yan ürün ve nihai ürün hatalarını belirlemeye yönelik ve hizmetlerin istenilen ölçülere ,prosedürlere uygunluğunu denetleyen faaliyetler maliyetleridir.Başarısızlık maliyetleri; kalite planları çerçevesinde ele alınan her türlü önleme ve değerlendirme faaliyetlerine rağmen ortaya çıkan başarısızlıkların toplam maliyetleridir.

 

Çalışmamız, TUSAŞ Motor Sanayinden elde edilen veriler yardımıyla bu üç temel  kalite maliyet planı çerçevesinde, kalite maliyet analizi   yapılmıştır.

 

Anahtar sözcükler: Kalite maliyeti analizi, önleme maliyeti, ölçme ve değerlendirme maliyeti, başarısızlık maliyeti,

 

1.GİRİŞ

Kalite sisteminin kuruluşun kâr ve zarar durumlarına etkisi, özellikle uzun dönem için büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı kalite sisteminin ekonomik bir anlayışla değerlendirilmesi önemlidir. Kalite sisteminin faaliyetlerini ve etkinliğini mali terimlerle rapor etmek firmalarda kalite maliyetlerinin bütün bölümlerden ortak bir iş dili şeklinde olmasına katkı sağlar.

 

Firmalar genellikle hurda maliyetini, kontrol maliyetini ve kalite kontrol bölümünün maliyetlerini belirlerken kötü kalitenin satışları % 20 oranında etkilendiğini düşünmezler. Bu maliyet üretimin en alt düzeyinde kaybedilen gelirdir. Bazı firmaların kaliteye dair hazırladığı mali rapor kuruluşların yapılarına, faaliyetlerine ve kalite sistemlerinine göre değişir.

 

Kalite maliyetlerinin içeriği farklı alanları ifade eder. Bazıları kalite maliyetlerini, kaliteye ulaşma maliyetleri olarak anlarken, bazıları kalite departmanı çalıştırma maliyeti olarak algılarlar. Kalite yorumları, kalite maliyetlerini yetersiz kalitenin  neden olduğu maliyetler olarak tanımlamaktadır. Günümüzde yöneticiler “kalite maliyetleri“ terimini kullandıkları zaman, kalitenin neden olduğu maliyetlerden sözederler.

 

Firma elde ettiği kâr oranı nispetinde, kalite sistemine yatırım yapmalıdır. Firmanın sağlaması gereken “maksimum“ kalitedir.

Kalite Maliyet program safhalarını şekil-1 deki gibi oluşturabiliriz.

Şekil 1. Kalite Maliyet Programı Safhaları

Kaynak : Juran J.M., Gryna M., Frank, J.R., Quality Planning and Analysis, Mc. Graw-Hill Inc., 1980. s.19.

 

Kalite Maliyet programının hazırlık safhasında hedefimiz, kalite geliştirme ve maliyet azaltma programını doğrulamak değerlendirmek ve teşvik etmektir. Bilgiyi edinebileceğimiz kaynaklarımız muhasebe verileriyle desteklenen kalite kontrol uzmanları tarafından yapılan tahminlerdir.Bilgiyi yayınlayan bölüm ise kalite kontrol bölümü olmaktadır.Yayın sıklığı belli dönemlerde örneğin yıllık olmalıdır.

 

Proje safhasındaki hedeflerimiz, geliştirme programı süresince ilerlemeleri izlemek programın devamını sağlamaktır .Bilgiyi edinebileceğimiz kaynaklarımız kalite kontrol uzmanları tarafından yapılan tahminlerle desteklenen muhasebe verileridir.Bilgiyi yayınlayacak bölüm muhasebe departmanının doğrulamasıyla kalite kontrol departmanı olacaktır.Yayın sıklığı , en az yılda bir bazen aylık olmalıdır.

Kontrol safhasındaki hedeflerimiz, geliştirme programı süresince elde edilen kazançları tespit etmek , kalite maliyetlerinin devam kontrolleri için veri bulmak.Bilgiyi yayınlayan  ise kalite kontrolün sağladığı değerleri ve yorumları kullanarak muhasebe departmanıdır.Yayın sıklığı aylık veya haftalık olmalıdır.

Kalite maliyetlerinin sınıflandırılmasını şu şekilde yapabiliriz

A- Yatırım Maliyetleri :

Laboratuar, ölçme ve kontrol ekipmanları, bina ve ilgili tesisata yapılan harcamalar faiz, amortisman, ve fırsat maliyetleridir.

B- Faaliyet Maliyetleri:

-Ölçme Maliyetleri

-Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri

-Kusurlu Ürün Maliyetleri

  a) İşletme içi kusurlu ürün (İç başarısızlık)

  b) İşletme dışı kusurlu ürün (Dış başarısızlık)

şeklinde sınıflandırılmıştır. Aşağıdaki Şekil 4.8’de bunu görebiliriz.

2. Eskişehir TUSAŞ Motor Sanayinde Kalite Maliyet Verilerinin Yorumlanması

Kalite maliyetlerinin uygulaması için bir örnekle açıklamaya çalışalım.

TUSAŞ Motor sanayinden elde edilen,  üç  aylık  bir  dönemi  içeren  kalite  maliyet  verileridir. Bu veriler TUSAŞ Motor Sanayi kalite bölümünden elde edilmiştir. Hangi döneme ait olduğu ise firma yetkilileri tarafından gizli tutulması istendiği için bu verilerin hangi döneme ait olduğu açıklanmamış, elde edilen bu veriler üzerinde oluşturulan tablolar ve Microsoft Excel’de yapılan grafikler yardımıyla firma belli bir döneminin kalite maliyetleri irdelenmeye çalışılmıştır.

Oluşturulan kalite raporunun tüm birimlere imza karşılığı dağıtmaktadır önerilmektedir. Böylece tüm bölümler "kalite maliyetleri" ndeki azalış ve artışı aylık veya üç aylık dönemler halinde görerek programlarını ona göre ayarlayabilmektedirler.

 

2.1  Önleme Maliyetleri

Hataları oluşturmadan önlemeye yönelik tüm çalışanların ve departmanların işlerini ilk seferde doğru yapmalarını sağlayan hizmetlerin ve ürünlerin müşteri isteklerine ters düşmesini önlemek amacıyla tasarlanmış faaliyetler bu faaliyetler için gerekli metod ve sistem ekipman, makine ve personelin maliyetleridir.

Önleme maliyetlerine esas olan faaliyetler BS 6143’ün 1990 yılında yayınlanmış olan ikinci kısımda aşağıdaki gibi tanımlanmıştır[1];

·    Kalite planlaması

·    Kalite ölçüm, test ve kontrol ekipmanlarının tasarımı ve geliştirilmesi

·    Kalitenin gözden geçirilmesi ve tasarımın doğrulanması

·    Kalite ölçüm, test ve kontrol ekipmanlarının bakımı ve kalibrasyonu

·    Kaliteyi değerlendirmede kullanılan üretim ekipmanlarının bakımı ve kalibrasyonları

·    Tedarikçi değerlendirme

·    Kalite eğitimleri

·    Kalite tetkikleri

·    Kalite verilerinin elde edilmesi ve analizi

 

2.1.1 Kalite  Verilerinin  Elde  Edilmesi  ve  Analizi

Kalite  planlaması  gereğince  kontrol ,muayene  ve  test  noktalarında  yapılan  kontrol ,muayene  test  ve  deneylerin  sonuçlarının  formlar  üzerinde  kayıt  olarak  tutulması,  bu  verilerden  hareket  edilerek  yapılan  analizler  önleme  maliyetleri  içinde  yer  alır.Bu  kalem  içinde  ayrıca   kalite  kayıtları  olarak   adlandırılan  bu  tür  kayıtların dosyalanması,   ulaşım   için   harcanan   zamanlar   ile   bu   kayıtların    korunması   için  yapılan   harcamalarda   yer  alır.Bu   maliyetlerin   toplamı    19.677$  dır.

 

 2.1.2 Kalite   Güvence   El   Kitabı

Teklif   edilmiş   veya   başlanmış   kalite   yönetim   tekniklerini,  kalite   mühendislik   tekniklerini   ve  kalite   sistemlerini   anlatan   direktifler   yer  alır.Bu   maliyetlerin   toplamı   2.706$  dır.

 

2.1.3 Kalitenin Gözden Geçirilmesi ve Tasarımın Doğrulanması

Üretimin çeşitli aşamalarında üretilen ürünlerin kalitesinin, tasarım kalitesine uygunluğu bakımından değerlendirilmesi gereklidir. Bunun için kalite planlaması dışında yeterli deneyleri, güvenilirlik testlerini gerekli durumlarda planlamak ve test / deney sonuçlarını değerlendirmek gereklidir. Bu faaliyetler kalitenin gözden geçirilmesi maliyeti   7.281$  dır.

 

2.1.4 Kalite Planlaması

Müşteriye  tatminkar  ürünlerin  minumum  kalite  maliyeti  ile  temin  etmek  için faaliyetlerin  sıralamalarının  belirleneceği ilgili  planların  hazırlanması  9.704$  dır.      

2.1.5 Kalite Eğitimleri

Eğitimlerin planlanması, organize edilmesi, eğitimler için ayrılan zamanlar ve kırtasiye, eğitimler için yapılan harcamalar, ayrı bir maliyeti kalemi olarak önleme maliyetleri içinde yer alırlar.Bu   maliyetler   1.586$ dır.

Toplam  Önleme  Maliyetleri=Kalite  verilerinin  elde  edilmesi  ve  analizi + Kalite  güvence  el  kitabı  +  Kalitenin  gözden  geçirilmesi  ve  doğrulanması  +  Kalite  planlaması  +  Kalite  eğitimleri  =40.945$  dır.

 

2.2. Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri

Girdi, yan mamul ve nihai mamul hatalarını ayıklamaya yönelik ve hizmetlerin istenilen ölçülere, prosedürlere uygunluğunu denetleyen faaliyetler maliyetleridir.

Oluşan kalite düzeylerinin, kalite istek ve standartlarına uygunluğunu tespit etmek amacıyla ortaya çıkan maliyetlerdir. Sonuçların uygunluğu maliyetler ile elde edilen kazanç arasındaki ilişkiye bağlıdır. Üretim aşamasında satış sonrası hizmete, tasarımdan satın almaya kadar geçen tüm sürede ürünün veya hizmetlerin kalite beklentilerine uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılan her türlü ölçme, yürütme, denetleme masraflarıdır. Diğer bir deyişle değerlendirme maliyetleri firmada ürünü istenilen spesifıkasyonlarda ve toleranslarında tutmak için katlanılan tüm muayene ve ölçme ve değerlendirme maliyetleridir.

 

2.2.1 Muayene  ve  Test  Etme

Üretim süresi boyunca ve üretim tamamlandıktan sonra yapılan muayene ve testlerin oluşturduğu maliyet kalemidir. Bunlar :

·    Muayene ve testler için harcanan zaman

·    Muayene ve testlerde kullanılan malzemeler, enerji ve tahrip olan ürünlerin maliyeti

·    Uzmanlık gerektiren konulardaki danışmanlık hizmetlerinin bedelleri ;  uçuş  ve  motor  onaylama  testleri,  deniz   nakliyesinin   onaylanması  gibi  danışmanlık,   hizmeti   yapan   şirkete  ödenen   miktarda   bu   kaleme   dahildir.Bu   maliyetler  143.519$  dır.

 

            2.2.2 Labaratuar   Kabul   testi

            Üretim   sürecinin  değişik  aşamalarında  ,  ürünün  istenilen  kaliteye   uygunluğunun  belirlenmesi  amacıyla  yapılan  muayene  ve  testlerin  maliyetidir.Üretim   sonrası  kabul  testleri ,  ambalaj  ve  gönderme  işlemlerinin   maliyetleri   yanısıra ,  müşteriye   yapılan  testlerin  maliyeti  de  bu  kapsamda  yer  alır.Ömür ,  güvenilirlik  ve  çevreye  etkilerini  belirleyen  tekniklerin  maliyetleri  de  bu  başlık  altında  ele  alınır.Metalurji  labaratuarı   tarafından  yapılmış  örneğin  madenle  kaplama  testleri ,  metalurjik  analizler ,  plazma  püskürteci  vb , işlenmiş  maddelerin  ve  özel  yöntemlerin   hesaplanmalarıyla   birleştirilmiş  maliyetler , kalibrasyon  maliyetleri   bu  kaleme  dahil   değildir.Bunların   toplam   maliyeti  5.3932$ dır.

 

2.2.3 Muayene  ve  Test  Kuruluş  Çalışmaları 

Yeni  muayene  tekniklerinin  tasarımı  ve  geliştirilmesi   muayene    ya  da  test  edilecek   bazı  ürünler  için   ön  hazırlıklar   gerekebilir.Ürünlerin  ve  ilgili   muayene  ve  test  düzeneğinin  hazırlanması  maliyeti  bu  bileşenleri  oluşturur.Kalite   bütçesinde  olmayan  tasarım  maliyetlerini  hariç  tutar.Bunların  toplam  maliyeti  5.808$ dır.

 

2.2.4 Stok  değerlendirme

Stoklarda  bulunan  hammadde , yardımcı  malzeme  ve  ürünlerin  stoklama  süresi  boyunca  başlangıçtaki  koşullarını  koruyup  koruyamadıklarını  anlamak  için  yapılan  muyene  ve  testlerin  maliyetleridir.Bunların  toplam  maliyeti  6.084$  dır.

 

2.2.5 Muayene  ve  Test  Araçlarının  Ayarlanması  ve  Bakımı  

Ölçme  aletlerinin  ve  yardımcı  cihazların  doğru  ölçebilir  ve  ayarlı  olarak  tutulabilmesini  sağlayan  sistemin  maliyetidir.Söz  konusu  ayarlama  ya  da  bakım  onarım  işletme  içinde  yapılmıştır.Bunların  toplam  maliyeti  22.548$  dır.

 

2.2.6 Kayıt  Tutma  ve  Saklama

Bütün  kalite  kayıtlarının  toplanmasını , sınıflandırılmasını , hazırlama  maliyetleri  kalite  el  kitaplarının  yeniden  incelenmesi  vb.Bunların  toplam   maliyeti  22.548$  dır.

 

s2.2.7 Diğer  Önleme  Maliyetleri                         

Bazı  muayene  ve  testler,  ürüne  zarar  verebilir.Böylece  kullanılmaz  duruma  gelen  ürünün  maliyeti  de  bu  bileşeni  oluşturur.Bunların  toplam  maliyeti  1365$  dır.

Toplam  Ölçme  ve  Değerlendirme  Maliyetleri = Muayene  ve  Test  Etme +  Labaratuar  Kabul  Testi  +  Muayene  ve  Test  Kuruluş  Çalışmaları + Stok  Değerlendirme + Muayene  ve  Test  Araçlarının  Ayarlanması  ve  Bakımı + Kayıt  Tutma  ve  Saklama + Diğer  Önleme  Maliyetşleri =185.524$

 

2.3. Başarısızlık Maliyetleri

Kalite sistemi içinde kalite planları çerçevesinde alınan her türlü önleme ve değerlendirme faaliyetlerine rağmen ortaya çıkan başarısızlıklarının toplam maliyetleridir. Bu maliyet iki kategoriye ayrılmaktadır.

İç başarısızlık maliyetleridir.

Dış başarısızlık maliyetleridir.

 

2.3.1. İç Başarısızlık Maliyetleri

Ürün veya hizmet müşteri tarafından kabul edilmeden önce kuruluş içinde saptanan hataların neden olduğu maliyetlerdir. Bu maliyetler herkesin her seferinde işini ilk defada doğru yapmasıyla oluşur- Juran'a göre aşağıdaki kalemleri içerir[2]:

·    Hurda

·    Yeniden işlenme

·    Yeniden test

·    Duruş süreleri

·    Kazanç kayıpları

 

2.3.1.1  Hurda Maliyeti

İstenilen kaliteyi sağlamadığı belirlenen ve ekonomik olarak onarılamayan ürünlerin yarattığı kayıpların maliyetidir. Örneğin kalıba dökülmüş geri dönen ürünler,satıcılardan yeniden elde edilen maliyetlere bağlı olan zararlar bu bileşene bağlı değildir. Bunların toplam maliyeti 17.642 $ dır.

 

2.3.1.2  Bozuklar, Yeniden İşleme

Kalite planı çerçevesinde yapılan muayene, test ve deneylerde bazı ürünlerin tamir ve yeniden işleme ile istenilen kalite spesifikasyonlarını sağlayacağına karar verilen malların yeniden işlenmesi ile ortaya çıkan maliyet. Tasarım değişiklikleri, garanti kapsamında yapılan tamirlerin oluşturduğu maliyetler bu kaleme dahil değildir. Bunların toplam maliyeti 64.553 $ dır.

 

2.3.1.3  Yeniden Muayene ve Yeniden Test     

Öyledir diye kullanılan yapılmış düzenin, çalışmayan veya tamir edilen aktivitelerinin maliyeti. Düzenlenen bütün şirket personel katkıları da dahil bunların toplam maliyeti 20.937 $ dır.

 

2.3.1.4  Duruş Süreleri    

Personellerin bilgi almak amacıyla dinlemesinin veya geçerliliğin doğrulanmasının düzeltici etkilerinin ücretleri ve maaşları (yan ödemeler dahil) bunların toplam maliyeti 9.623 $ dır.

 

2.3.2  Dış Başarısızlık Maliyetleri          

Şikayetler, garanti istekleri, satış kayıpları, müşteri ile bağlantılar, ürün sorumluluğu. Bunların toplam maliyeti 0 $ dır.

Toplam Başarısızlık Maliyetleri = İç  başarısızlık  maliyetleri +Dış  başarısızlık  maliyetleri = 112.755 $ dır

 

2.4   Toplam Kalite Maliyetleri

Toplam Kalite Maliyetleri : Toplam önleme maliyeti + Toplam değerlendirme maliyeti + Toplam başarısızlık maliyetleri

 

2.5   Satışlar          

Net satışlar, şirketlerin imalat makinelerinin montajı ve test aktivitelerinin bir sene için tescilidir. Mühendislik çalışmaları hariç. bunların toplam maliyeti 3.316.580 $ dır.

Toplam kalite maliyetlerinin satışlar içindeki oranı

(TKM / Satışlar) * 100

(339.233 / 3.316.580 ) * 100 = 10, 2  %

Önleme maliyetlerinin toplam kalite maliyetleri içindeki oranı

(Önleme maliyetleri / Toplam K . M) * 100 = %

(.954 / 339.283) * 100 = 12.1  %

Değerlendirme maliyetlerinin toplam kalite maliyetleri içindeki oranı

(Değerlendirme maliyetleri / Toplam K . M) * 100

(185.524 / 339.233) * 100 = 54.7  %

Başarısızlık maliyetlerinin TKM deki oranı

(Başarısızlık maliyetleri / Toplam kalite maliyetleri) * 100

(112.755 / 339.233) * 100 = 33.2  %

Kalite güvence departmanı işletmenin maliyeti

Personelin olan ve olmayan bütün görevleri (dolaylı yada direkt olarak) için olan ücret ve maaşlar, seyahat maliyetleri, telefon, baskı, stoklar vb dahil olmak üzere, “kalite müdürünün“ sorumluluğu olan, bölüm 1 de tanımlanan bütün görevleri maliyeti 331.668 $ dır.

Kalite güvence departmanı işletmenin satışlar içindeki oranı

(Kalite güvence bölümü işletmenin maliyeti / Satışlar) * 100

(331. 668 / 3.316.580) * 100 = 10. 0  %

Not : Satışların  toplam kalite maliyetlerinden  daha az olması tavsiye edilir.

 

Tablo 1. Önleme, Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri

ÖNLEME MALİYETLERİ

 

 

Kalite verilerinin elde edilmesi ve analizi

19.677 $

Kalite güvence el kitabı

2.706 $

Kalite hesaplarının resmi kontrolleri

7.281 $

Kalite Planlaması

9.704 $

Bilgisayar yazılım kontrolu

1.586 $

Diğer önleme maliyetleri

0 $

Toplam Önleme Maliyetleri

40.954 $

 

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME MALİYETLERİ

Muayene ve test etme

143.519 $

Ürün Muayenesi / Testi

5.392 $

Muayene / Test kuruluş çalışmaları

5.808 $

Muayene ve Test planlaması

6.084 $

Muayene / Test araçlarının ayarlanması ve bakımı

22.508 $

Kayıt Tutma ve saklama

808 $

Diğer değerlendirme maliyetleri

40.954 $

Toplam ölçme ve değerlendirme maliyetleri

185.524 $

 

BAŞARISIZLIK   MALİYETLERİ

İÇ BAŞARISIZLIK MALİYETLERİ

Hurda Maliyeti

17.642 $

Bozukları Yeniden İşleme

64.553 $

Yeniden Muayene ve Yeniden Test

20.937 $

Duruş Süreleri

9.62 $

DIŞ BAŞARISIZLIK MALİYETLERİ

0$

TOPLAM BAŞARISIZLIK MALİYETLERİ

112.755$

 

 

 

Tablo 2. Önleme Maliyetleri

 

 

Tablo 3. Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri

 

 

 

 

 

Tablo 4. Başarısızlık Maliyetleri

 

Tablo 5. Toplam Kalite Maliyetleri (Histogram)

 


Tablo 6. Toplam Kalite Maliyetleri (Pasta)

 

 

 

Tablo 7. Toplam Kalite Maliyetlerinin Satışlar İçindeki Oranı

 

 

SONUÇ

Kalite maliyetlerinin firmanın tüm bölümlerine ve yönetime rapor şeklinde nasıl sunulacağı uygulaması Tusaş Motor Sanayinde elde edilen verilerle yorumlanmıştır. İşletmenin üç aylık verilerinden elde edilen sonuç, geçici olarak işten çıkarılan personelin değerlendirme ve önleme maliyetlerinde azalmaya; ıskarta, bozuk ve tamirdeki artış ise başarısızlık maliyetlerinde bir artmaya neden olduğu görülmüş, maliyet verilerinin birbirleriyle olan ilişkilerinde grafikler yardımıyla incelenmiştir.

 

Kalite maliyet verilerinin sonuçlarını kısaca özetlersek;

- Başarısızlık   maliyetlerinde ıskarta, bozuk ve tamirdeki artış yüzünden bir artış görülür.

- Genel kalite maliyeti toplamı 339.233$ dır.

- Başarısızlık  maliyetleri toplamı 112.755$ ile toplam kalite maliyetinin %33‘ünü oluşturmaktadır. Yeniden işleme maliyeti de 20.937$ ile başarısızlık maliyetlerinin %18.5‘ unu oluşturmaktadır. Maliyeti yaratan süreç ve işlemlerin incelenerek giderilmesi gerekmektedir.

- Ölçme ve değerlendirme maliyetleri önleme maliyetlerinin yaklaşık üç katı, başarısızlık maliyetlerinden de fazladır.

- Muayene  ve Test Etme maliyeti 143.519$ ile ölçme ve değerlendirme maliyetinin %77.4‘ünü oluşturmaktadır.

- Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri Toplam kalite maliyetinin %54.7’sini oluşturmaktadır.

- Kalite verilerinin elde edilmesi 19.677$ ile önleme maliyetlerinin %48’ini oluşturmaktadır.

Şimdi sırasıyla kalite maliyetlerinin nasıl indirilebileceğini açıklamaya çalışalım.

 

Önleme maliyetlerinin azaltılması için işletme personelinin kalite kavramına bakışlarını, şirket yöneticilerinin kalite isteyip istemedikleri işletme programlarını yararlı bulup bulmadıkları konusundaki değer yargıları ile belirler. Bu nedenle yöneticilerin kalite iyileştirmeye yönelik tutumları çalışanlara açık olarak hissettirilmelidir. En alt düzeydeki yöneticiler iyileştirme çalışmalarında kritik rol üstlenmelidir. Kalite iyileştirilmesi bütün çalışanları kapsayan bazı öneriler aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

-Çalışanların fikri olmalı, değerlendirilmeli ve sonuçlar diğerlerine bildirilmelidir.

-Çalışan personelin kendilerini ve faaliyet alanlarını ilgilendiren programlar konusunda bilinçlendirilmeleri gerekir. Kişisel görüşmeler, kartlar, posterler ve çeşitli raporlar bu hususta etkin bir biçimde kullanılabilir.

-İyileştirme programlarında iyi performans gösteren çalışanlar ödüllendirilmelidir.

Ölçme ve değerlendirme maliyetlerinin azaltılması için muayene yerleri, muayene maliyetlerini minimum yapacak şekilde düzenlenmeli, muayene istasyonları ve metotları, işin etkin biçimde başarılması için tasarımlanmalı, özel amaçlı aletler veya bilgisayar kontrollu ekipman vasıtasıyla işlemler yapılıyorsa bu muayene ve test faaliyetleri ekonomik olmalı, muayene ve test kayıtları, veri raporları etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

Başarısızlık maliyetlerinin azaltılması için üretimle ilgili problemler ve kusur sebepleri, kalite personeli tarafından hazırlanan raporlarda açıkça ortaya konulmalıdır. Bu raporda problemler açık ve net bir biçimde ortaya konulmalı, olası nedenleri ve alınması gereken tedbirler yer almalıdır. Raporlardan ayrıca problemlerin ortaya çıkış tarihleri ve maliyetler üzerindeki etkileri de belirtilmelidir. Raporlar, araştırmaları yürütebilecek bilgi ve yetkiye sahip kimselere iletilmelidir. Rapor, daha önce kusur gidermek için kullanılmış yöntemleri de içermelidir.

Bir üretim departmanında başarısızlıkların büyük bölümü için tasarım uygunsuz ekipman , yanlış imalat düzeni ve yanlış uygulamalardan kaynaklanır. Birçok kişi için de bu sebepleri giderebilecek çok az sayıda kişi vardır. İşte kalite yöneticisinin işi bu sebepleri ortadan kaldırarak başarısızlığı giderecek kişilere sahip olmaktadır. Bunun için de kalite yöneticisi organizasyondaki diğer kişilerin ortaya çıkabilecek diğer problemlerini çözmek için istek duyacağı programlar tasarlamalıdır.

Kalite bilgilerinin analizi ve teşhis edilen problemler ve bu problemleri gidermek için yapılan çalışmalar bir form yardımıyla ifade edilmelidir. Bir kişi ya da departman tarafından çözülen problemlerin tanımları, iyileştirme çalışmaları ve bu çalışmaların gerçekleşme durumları bu formda belirtilmelidir.

 

KAYNAKÇA

 

1-           Duman Gürcan, Six  Sigma Vizyonu, 6. Kalite kongresi

2-           Houser  John R,  Clausing D (1998), The House of Quality Harward Business Review ,Temmuz,s.63-73

3-           TIE(1995) Kalite Maliyet Verileri

4-           TSE(1997) ,  Dökümantasyon  Eğitim Notları ,Ankara

5-           TSE (1997) ISO 9000  Eğitim Notları ,Ankara

6-           TSE(1997) İç Kalite Tetkiki Eğitim Notları

7-           Türk Standartları, ISO 9004 Kalite Yönetimi ve Kalite Sistemleri Klavuzu ,YDK, Ankara Aralık,1994, s 656-658

8-           Şen Ali, Yeniyol  Fatih , Kalite Maliyetleri Kalite Danışma Merkezi,Seminer Notları

9-           Uğur,Naci (1997) , Kalite Maliyeti ve Gelir KOSGEB ,Ankara, 1996

10-       Özenci ,B Tayfun,Cumbul,Ö.Lütfi , Kalite Ekonomisi,Kalder Yayınları,Nisan 1992,İstanbul,s 2,39,41

11-       Hacırüstemoğlu Rüstem,Maliyet Muhasbesi,İstanbul ,1995,s.339-340

12-       TEI, Cost of Quality Fourth Quarter

 

 



[1] Şen, Ali, Yeniyol Fatih, Kalite Maliyetleri Kalite Danışma Merkezi, Seminer Notları.

[2] Şen, Ali; Yeniyol, Fatih; Kalite Maliyetleri, Kalite Danışma Merkezi Seminer Notları.