YIL: 8

SAYI: 85

OCAK 2005

 

 

önceki

yazdır

 

 

 

 Ögr.Gör. Metehan YILGÖR

 

 

  

KALİTE FONKSİYONUNUN MÜŞTERİNİN ÖNEM DERECESİNE GÖRE GELİŞTİRİLMESİ VE 1012.ORDUDONATIM ANA TAMİR FABRİKASINDA SİLİNDİR GÖMLEĞİ İÇİN QFD UYGULAMASI


ÖZET

 

Günümüzde değişen rekabet şartları firmaların kalite konusundaki yaklaşımlarını değiştirmiştir.Firmalar için ana hedef olan kâr , Toplam Kalite Yönetimi Yaklaşımı ile yerini “kalite” ye bırakmış ve kâr kalitenin getirisi olmuştur.Müşteri isteklerinin tam olarak tatmin edilmediği sürece ürün veya hizmetlerin satılabilmesi ve dolayısıyla sürekli kâr etmesi mümkün olamaz.

        

İstatistiksel kalite planlama ve denetimi , hedeflenen miktar ve kalitede ürünün en az maliyetle üretilerek tüketiciye sunulmasını amaçlar firma bünyesinde bu amaca yönelik tüm faaliyetler o kuruluşun kalite planlama ve denetim sistemini oluşturur.

          

         Çalışmamızda , firmaların müşteri memnuniyetinin de dikkate almak ve ölçmek amacıyla, müşteri isteklerinden başlayarak tasarım ve üretime giden döngüde tüm sorunları ve istekleri ortaya çıkaran QFD metodu 1012. Ordu Donatım Fabrikasında silindir gömleği üretimi için uygulanmıştır.

 

Anahtar Sözcükler:Kalite Fonksiyonun Geliştirilmesi, Kalite Planı ,Müşteri istekleri

 

DEVELOPMENT OF QUALİTY FUNCTİON WİTH RESPECT TO IMPORTANCE DEGREE OF CUSTOMER AND QFD APPLİCATİON FOR CYLİNDER COVER IN THE 1012th  MİLİTARY EQUİPPİNG MAİN REPAİR FACTORY

 

ABSTRACT

 

         Nowadays, changing competition conditions has changed the approach of companies on the subject of quality.  “Profit” which is the main purpose for companies has left his place to “quality” by means of Total Quality Management and has become the yield of quality.  It is impossible to sell product or service and in consequence to make continuous profit unless the wishes of consumer are not satisfied exactly.

         Statistical quality of planning and of control aims at offering product of at the intended amount and quality to the consumer by manufacturing it at least cost. All of the activities in company which aims at this goal composes the quality planning and control system of that company.

         In our study, in order to measure and take into account companies’ customer pleasure, QFD method, which introduces all the problems and desires in the circulation that begins with customer wishes and goes to the planning and production, was put on practice in 1012th Military Equipping Factory for cylinder covering.

 

 

KEY WORDS:  Development Of Quality Function (QFD), Customer Pleasure, Quality Planning.

 

1.GİRİŞ

Quality Function Deployment `QFD' altı japon yazı karakteri olan Hin Shitsu ki No Ten kai'nin çevirisidir. Bu altı yazı karakteri; Hin Shitsu kalite, nicelik ve nitelik, Ki No yapı, fonksiyon Ten Kai ise yayılım anlamına gelmektedir.QFD, olarak tanımlanan yönetim yaklaşımı, ilk olarak. Deming tarafından 1972 yılında Mitsubişhi'nin Kobe tesislerinde geliştirilerek uygulanmıştır "Kalite Evi" ise bu yönetim yaklaşımının temel tasarım olarak kullanılan sistematik bir olgaritmadır. Toyata, kalite evini, değişik biçimlerde geliştirerek daha sonraları yoğun bir biçimde kullanmıştır. Bugünün kalite evi, elektronik ev eşyaları, giyim-kuşam entegre devleri, sentetik kauçuk, inşaat ekipmanları ve tasarım makinaları iş kollarında yer alan pek çok Japon sanayici tarafından başarı ile uygulanmaktadır[1].

QFD'nin  tanımı tüketicinin satın almak istediği ürünlerin/hizmetlerin tasarımı, üretimi ve pazarlaması amacı ile organizasyon içindeki becerileri üzerinde yoğunlaşarak koordinasyonu sağlayan bir dizi planlama ve üretici süreçlerinden oluşan sistematik bir yaklaşımdır.Feigenbagum’a göre ise beklenen kalite standartlarında bir ürünün üretilmesi ve piyasaya arz edilmesi için ihtiyaç duyulan organizasyonel ve operasyonel prosedürleri içeren bir kalite sistemidir.

QFD’nin bazı temel ilkelerini şu şekilde açıklayabiliriz[2]:

Müşteri bir numaralı ilgi odağıdır. Tatmin olunmuş müşteri iş hayatımızda kalmamızı sağlar.Bir organizasyonda kalite herkesin sorumluluğundadır. QFD, bir takım sistematiğidir; ve geniş bir çalışan kitlesinin bu işe kalıtımını sağlar ve teşvik eder.QFD sistematiği organizasyonun çok verimli uygulamalarını belirlemeye yardımcı olur. Bu araçta, deney tasarımı, başarısızlık analizi ve istatistiksel süreç kontrol olabilir.

2. Kalite Fonksiyonunun Geliştirilmesi

Kalite Fonksiyonunun Geliştirilmesi, tüketicinin satın almak istediği ürünlerin, hizmetlerin tasarımı, üretimi ve pazarlanması amacı ile, organizasyon içindeki beceriler üzerinde yoğunlaşarak gerekli koordinasyonu sağlayan bir dizi planlama ve iletişim süreçlerinden oluşan sistematik bir yaklaşımdır. QFD ve bu bağlamda kalite evinin kurulması yaklaşımının temelinde, ürün ve hizmetlerin, tüketicilerin istek ve beğenilerini yansıtacak şekilde tasarlanmalarının gerektiği ilkesi yer alır. Bu durumda, bir ürünün bir fikir olarak ortaya çıktığı andan itibaren pazarlamacılar, tasarım mühendisleri ve imalatçıların sıkı bir işbirliği içinde birlikte çalışmaları gerekmektedir. Kalite evi, bir anlamda fonksiyonlar arası (tasarım-imalat-pazarlama) planlanma ve iletişime olanak sağlayan kavramsal bir şema olarak tanımlanabilir.

Bir sonraki ürünün geliştirilmesi sırasında, QFD’nin kullanılabilmesi, QFD’nin yaşaması için her şeyin dökümante edilmesi ve ürün geliştirme akışına ters yönde geriye bilgi iletimi yani feedback şarttır. Ancak dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu ve bütün adımları gerçekleştirebilmek için ise araştırma ve geliştirmenin herzaman gerekli ve önemli olduğunu unutmamak gerekir.

QFD’nin öyle alınıp uygulanacak bir reçetesi yoktur ancak dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu ve bütün bu adımları gerçekleştirebilmek için her zaman araştırma ve geliştirmenin gerekli ve önemli olduğunu unutmamak gerekir.

QFD iki kısımdan oluşur[3]:

1. Son kullanıcının bakış açısından hedeflerin belirlemesi

2. Hedeflerin geriye doğru yayılması

QFD’de ilk adım kullanıcıların bakış açısından hedefleri belirlemektir. Firma çabalarını müşteri beklentilerine yöneltmek ve neleri istediklerini düşünmeye olmamalıdır. Hedeflerin geriye doğru yayılması kalite evleri zincirinin kurulması ile mümkündür.

3. Kalite Evi

QFD’nin temel tasarım aracı olan kalite evi, Japonya'da kalite evi, tüketim elektroniği, ev eşyaları, giyim, tekstil, sentetik, lastik, inşaat makinaları, tasarım makinaları gibi imalatçı sektörlerde başarı ile kullanılmıştır. Japon tasarımcıları bu tekniği yüzme okulları, perakende satış mağazaları hatta konut planlaması gibi hizmet sektörlerinde bile kullanılmaktadır. Bir dizi planlama ve haberleşme usulü olan kalite fonksiyonun uygunlaştırılması, müşterilerin satın almak istedikleri ve isteyecekleri malların önce tasarımı daha sonra üretimi ve pazarlanması için bir organizasyonun becerilerine odaklanır ve bunları koordine eder.

Kalite evinde , müşterilerin beğenileri ve seçimlerini yansıtarak ürünlerin tasarlanmaları gereğine olan inanç yatar. Bu nedenle pazarlama elemanları, tasarım mühendisleri ve üretim personeli, ürün fikrinin doğusundan başlayarak birbirleriyle işbirliği içinde çalışmalıdır.Kalite evi fonksiyonlar arası planlama ve haberleşmeyi sağlayan bir tür kavramsal haritadır: Değişik problemleri ve sorumlulukları olan insanlar “evin” çatısı altındaki bilgileri motiflerinden tasarım önceliklerini kolayca belirleyebilirler[4].

4. Ürün Tasarımı

Müşterilerin kalite anlayışının birçok boyutu vardır. Bütün bu boyutlardaki taleplerin hepsini karşılamak oldukça zordur. Stratejik kalite yönetimi, tüketicilerin satın aldıkları ürünleri hiç tamire götürmemeleri anlamına gelmiyor. Müşteri deneyimlerinden onların ne istediklerini öğrenerek bunları mühendislerin ekonomik biçimde üretebilecekleri bir çözümde birleştirmeleri anlamına geliyor.Endüstriyel devrimden önce üreticiler müşterilerine çok yakındılar. Pazarlama, mühendislik ve üretim bir tek anlamda bütünleşmiştir. Orta çağda şövalyeler zırh yapan ustalarla konuşurlardı. İkisi kullanılacak malzemeyi tartışırlar, örme zırh mı yoksa plaka mı olacağına beraber karar verirlerdi. Bundan sonra zırhı yapan ustalar üretim sürecini tasarlardı. Zırhın kuvvetli olması için, çelik plakaları siyah keçinin idrarında soğuturdu.Üretim planı için ise gün doğmadan kalkarak ocağı yakar böylece ocağın öğlene kadar yeterli sıcaklığa erişmesini sağlardı.Bugün pazarlamacıların kendi etki alanları ve mühendislerin kendi etki alanları vardır. Müşteri anket sonuçları arada sırada tasarım elemanlarının masalarına ulaşabilir, arada sırada AR-GE planları üretim mühendislerine iletilebilir. Genellikle yönetim fonksiyonlarını da kopukluğun yüksek maliyetlere yol açtığı, ürün kalitesi ve üretim sürecinin kalitesinin olumsuz etkilendiği moral bozucu bir ortam vardır.Üst yöneticiler, değişik fonksiyonlu gruplarla tasarım sürecinde beraber çalışmalarının yararlarını bilirler. Ama üst yönetim pazarlama, tasarım ve üretim yöneticilerini bir araya getirse bu insanlar ne konuşacaklar kalite evi bu süreci kolaylaştırıcı bir yöntem olarak kullanılır.

5. QFD Yaklaşımı

QFD’nin kullanımı ile, "ne yapılacağını" sürekli olarak "nasıl"a dönüşerek müşteri tatmininin tutarlı bir performansı sağlanır. Bunu aşağıdaki akış şeması ile gösterebiliriz[5].

 

Şekil 1  QFD Yaklaşım

 

6. Kalite evi

QFD ilk aşamada çok kompleks görünen bir dizi grafiğin kullanımıyla başarılır. Bu grafiklerin üstü çatıya benzediği için “kalite evi” diye adlandırılır.

 

Şekil 2  Kalite Evi

7. QFD'nin Yararları

Bir ürün geliştirme süreci ender olarak herhangi iki ürün için aynıdır. Bu yüzden daha uzun tasarım dönüşümleri, daha fazla ürün problemleri ve daha yüksek maliyet ortaya çıkar. Bu prosesi kısaltma ve daha rekabetçi ve daha üretilebilir tasarım oluşturmada iki anahtar ise ürünün daha iyi dizayn edilmesi ve dizayn prosesinin daha iyi dökümante edilmesidir[6]. QFD'yi kullanarak bir ürünü tanımlama uzun zaman alır. Ancak toplam dizayn süresi kısaltılır, çünkü öncelikler erken bir şekilde belirlenir, dökümantasyon ve iletişim iyileştirilir. Planlama ve iletişim olaylarının bir kümesi QFD, organizasyon içinde yeteneklere odaklaşır ve onları koordine eder. Müşterinin satın almak istediği ve satın almaya devam edeceği malların önceden dizaynına ve pazarlamasına yönelir. Kalite evinin esası müşterinin istek ve beklentilerini karşılayan ürünlerin dizayn edilmesi düşüncesidir. Böylece pazarlamacılar, dizayn mühendisleri ve üretim elemanları ürünün daha fikir aşamasından itibaren birlikte çalışmak zorundadırlar[7]. Yapısal planlama araçlarının kullanımı sayesinde prosese bir disiplin yerleştirilir. Böylece sağlanan net sonuç, kritik kalemlerde yeniden dizayn işleminin yok edilmesi ve tüm mühendislik değişikliklerinde önemli azalmanın sağlanmasıdır

Sonuç olarak QFD müşteri tatminini ve pazar payını artırarak, daha iyi ürün üretilmesini sağlar.QFD aracılığı ile yönetimde daha fazla etkileşim sağlanır. Bu şemaların incelenmesi kolaydır. Eğer insan gücü, zamanlama veya bütçe gibi diğer talepler mühendislik karar verme prosesi için seferber edilirse QFD’nin sonuçları açıkça görülür.

8. Tepkisel Problem Çözmeye Karşı Önlemeyle Ürün Geliştirme

Önlemeye yönelik organizasyonlarda kaynakların kullanımı, tepkisel organizasyonlara göre çok daha uygundur. Önlemeye yönelik organizasyonlar enerjilerini ürün geliştirmeye harcarlar ve organizasyonel uyuma odaklanma söz konusudur. Ayrıca planlama ve problemleri önleme önceliklidir. Sonuç olarak üretimde daha az problemle karşılaşılır ve üretimdeki problemleri çözmeye daha az kaynak ayrılır. Tepkisel problem çözmeye yönelik şirketlerde, zamanın ilerlemesiyle değişim sayısı artar ve ürüne yönelik problemlerle karşılaşılır. Buna karşılık önlemeye yönelik şirketler çok az değişiklikle karşılaşır. Ayrıca %90`dan fazla değişiklik ürünün başlamasından bir yıl önce bitirilir[8].

9. QFD’yi Uygulama Alanları

QFD, takım kutusundaki aletlerden yalnızca bir tanesidir ve uygun olduğunda kullanılmalıdır. QFD’nin ne zaman kullanılacağına ilişkin bazı anahtar ifadeleri şu şekilde sıralamak mümkündür[9];

Ürün, hizmet ve yazılımdan müşteri memnun değil ve şikayet ediyorsa, Pazar payı sürekli azalıyor ve pazar büyüyorsa,Aşırı tasarım tekrar problemleri çözme geliştirme zamanının çok uzamasına neden oluyorsa,Ürün geliştirme fonksiyonları arasındaki kötü iletişim varsa, Ürün geliştirme kaynaklarının kullanımda eksiklik söz konusu ise,Ürün geliştirme takım çalışmalarının verimliliğinin azalması durumunda ise kullanılır[10].QFD, geniş ürün geliştirme senaryolarına uygulanabilen güçlü esnek bir yaklaşımdır. QFD'yi uygulamak üzere inceleyen organizasyonlar özellikle başlangıç aşamalarında danışmanlardan faydalanmalıdır.QFD yaklaşımı, yeni ürünler tanıtmanın dışında mevcut ürünleri gözden geçirmek için de bir araç olarak kullanılabilir. Yeni bir ürün için ekip hemen hemen açık bir amaç ile yola çıkar ve ürün karakteristikleri, geliştirme metotları, üretim işlemleri ve destek stratejileri konusundaki tüm kararları müşteri değerlerinin yönlendirdiğinden emin olabilir. Mevcut bir ürün iyileştirmede, QFD kullanıldığında ekip mevcut prosesler tarafından sınırlandırılır; fakat aynı kurallar geçerlidir[11].

10. 1012. Ordudonatım Ana Tamir Fabrikasında Silindir Gömleği İçin QFD Uygulama

Silindir blokları, motorun bütün parçalarına yataklık yapan ve bütün parçaları üzerinde taşıyan blok gövdedir. Silindirler ise içerisinde çalıştıkları pistonlara yataklık yaptıkları elemandır, bunlara silindir gömlekleri de denilir.

Piston, silindir içerisinde doğrusal hareketi ile emme ve egzoz işlemini yapan elemandır[12].

Silindir gömlekleri içten yanmalı motorlarda, silindir blokuna takılan, içinde pistonun hareket ettiği ve yakıtın yandığı, silindir biçiminde makine elemanlarıdır.

TSE 482’ ye göre ;

Yaş silindir gömlekleri, takıldıkları silindir blokunda dıştan (motor soğutma suyu) su ile soğutulan gömleklerdir.

Kuru silindir gömlekleri, takıldıkları silindir blokunda soğutma suyu ile direkt temas etmeyen gömleklerdir.

Silindir içinde meydana gelen aşınmaları bertaraf etmek için silindir % 0,10 taşlanarak piston değiştirilir. Bu taşlama zaman içinde en fazla 4 defa yapılabilir, yani % 0,40 dan fazla olduğunda uygun piston bulunamaz.

Aşama 1

Bu örnekte, üretilecek olan bir silindir gömleğidir. Çalışmamız, askeri bir fabrika olduğu için müşteride yine kendi personelleri yani silindir gömleği takılan araç kullanıcılarıdır.

1012 Ordudonatım Ana Tamir Fabrikasında Kalite Güvence Departmanı Atölye departmanı yetkilileriyle yaptığımız beyin fırtınası toplantısında teknik özellikler ve müşteri beklentileri belirlenmiştir.

Aşama 2

Müşteri Beklentileri

Dayanıklılık: Üretilen bir piston gömleğinin ortalama 24 ay görevini yerine getirmesi beklenir.

Sertlik: Üretilen bir piston gömleği eğer çok sert olursa piston segmanı aşındırmaya başlar, eğer çok yumuşak olursa da piston gömleği aşınır[13].

Ölçüleri uygun olmalı: Belirlenen teknik ölçülerde olmalıdır.

Teknik Özellikler

Malzeme sertliği: 230–280 HB (hardness brinel) değerleri arasında olmalıdır.

Karbon ve silisyum değerleri kontrolü:

Karbon % 3–370 silisyum 1.80-2.80 değerleri arasında olmalıdır.

Kama deneyi: Çekme mukavemetini gösteren deney, diğer bir deyişle piston gömleğinin çekmeye karşı gösterdiği direnç. Bu deney dökümhanede yapılır ve çekme mukavemetinin 14 ~ 28 kg/mm2 arasında olması istenir.

İç çap ölçüsü nominal +0,020 mm ile –0,020, dış çap ölçüsü nominal ölçü +0,010 mm’dir. Gömlek silindire monte edildikten sonra bu ölçünün değişip değişmediği tekrar kontrol edilmelidir.

Boy ölçüsü, silindir gömleğinin cinsine, motor tipine göre değişmektedir.

Aşama 3

Müşteri beklentilerinin teknik özelliklerin üzerindeki etkileri ve sebepleri

1-) Dayanıklılık ;

·       Malzeme ne kadar uzun süre dayanırsa o kadar maliyeti azaltacağından dayanıklılık ile müşteri için önemi arasındaki ilişki derecesi (5)

·       İstenilen sertlikte olmadığı zaman silindir gömleğinin dayanıklılığı kısalacağından, dayanıklılık ile malzeme sertliği arasındaki ilişki güçlüdür. (güçlü = 9)

·       Karbon ve silisyum sertliği etkiliyor, sertlikte dayanıklılığı etkilediğine göre dayanıklılık ile karbon ve silisyum değerleri arasında orta düzeyde bir ilişki vardır. (orta=3)

·       Çekme mukavemeti istenen seviyede olmazsa bir süre sonra silindir gömleğinde deformasyon olur. Bu yüzden dayanıklılık ile iç çap ve dış çap ölçüsü arasında ilişki yoktur.

·       Boy ölçüsü de malzemeyle ilgili bir konu olduğundan dayanıklılıkla ilgisi yoktur.

2-) Sertlik ;

·       Sertlik malzemenin işlenmesine dayanım süresini etkilediği için müşteri için önem derecesi yüksektir. (5)

·       Sertlik ve malzeme çeşitliliği direkt birbiriyle ilgili olduğundan ilişki güçlüdür. (güçlü =9)

·       Karbon ve silisyum oranı sertliği direkt olarak etkilediğinden aralarında güçlü bir ilişki vardır. (güçlü = 9)

·       Kama deneyi, iç ve dış çap ölçüleri, boy uzunluğu sertliği etkilemez.

3-) Ölçüleri uygun olmalı ;

·       Diğer teknik özellikler sağlandıktan sonra ölçüler üzerinde değişme sağlanabileceğinden müşteri için önem derecesi 4 diyebiliriz.

·       Malzeme sertliği, karbon ve silisyum oranı, kama deneyi direkt malzemeyle ilgili olduğundan aralarında ilişki yoktur.

·       Silindir gömleğinde ölçüler iç çap, dış çap boy ölçüsü olduğundan direkt ilişki olduğundan güçlü bir ilişki vardır. (güçlü = 9)

Aşama 4

Her bir ürünün teknik özelliğinin, müşteri beklentilerini karşılamadaki mutlak önem dereceleri aşağıdaki formülle hesaplanır;

Mutlak önem = S( matris ağırlığı x müşteri önem derecesi )

Aşama 5

İmalat maliyeti bulunur.Bunun için işçi, materyal maliyeti, kayıp ve arıza maliyetlerinde müşteri için önem derecesi ürün özelliklerine etkisi, işçi ve materyal maliyetleri ve kayıp arızanın teknik özellikler arasındaki ilişki matrisi de 3 farklı düzeyde tanımlanır.

Zayıf = 1      Orta = 3          Güçlü = 9

İşçilik Maliyetleri

·       Silindir gömleğinde müşterinin üzerinde durduğu konu sertlik ve dayanıklılık, işçilik maliyetinin sertlik ve dayanıklılık üstüne direkt etkisi olmadığı için işçilik maliyeti müşteri için önem derecesine orta diyoruz.  (orta = 3)

·       Müşterinin istediği özelliklerin tümü kullanılan malzemeyle ilgili olduğundan işçilik maliyetiyle aralarında bir ilişki yoktur.

·       Malzeme sertliğiyle işçilik maliyeti arasında bir ilişki yoktur.

·       Karbon silisyum oranları, döküm anında belirlenen değerlerdir.İşçi katması gereken oranı bilir; fakat işçi az da katabilir, fazla da katabilir.Bu da maliyeti etkiler.

·       Kama deneyi direkt malzemeyle ilgili olduğundan işçilik maliyeti ile arasında bir ilişki yoktur.

·       İç ve dış çap ölçüleri, boy ölçüleri dökümden sonra tornalarda işleme yapılması olduğundan direkt işçiliğe bağlı değerlerdir. Yani aralarındaki ilişki güçlüdür. (güçlü=9)

Kayıp ve Arıza

·       Kayıp ve arıza direkt malzemeyle ilgili bir konu olduğundan ilişki güçlü. (güçlü=9)

·       Karbon ve silisyum, ocağın üzerine sonradan atılan malzemeler olduğundan aralarındaki ilişki ortadır. (orta = 3)

·       Kama deneyi direkt malzemeyle ilgili olduğundan aralarındaki ilişki güçlüdür. (güçlü = 9)

·       Malzemenin sertlik, karbon ve silisyum oranı çekme mukavemeti özellikleri malzemenin işlenmesine etki edeceğinden iç çap, dış çap ve boy ölçüleri bundan etkilenebilir. (zayıf = 1)

Aşama 6

Mutlak önemi yüksek karakterler daha sonra IPK altında izlenerek ve değerlendirilmek üzere sıralanmış ve renklendirilmiştir.

Aşama 7

Mutlak önem (x) ve imalat maliyeti (y) kartezyen grafiği elde edilmiştir. (Tablo 2)

11. Sonuç;

Müşteri için önemli fakat bizim için yüksek maliyetli bir değer olan malzeme sertliği (90,45), 6 sigma, IPK, balık kılçığı, beyin fırtınası yöntemlerinden biri kullanılarak mutlak önemi düşürülmeden imalat maliyeti azaltılmaya çalışmalıdır.

Müşteri için mutlak önemi düşük, bizim için imalat maliyeti yüksek olan

·       Kama deneyi

·       İç çap ve dış çap ölçüsü

·       Boy ölçüsü 

tekrar dizayn edilerek imalat maliyeti düşürülmeye çalışılır.

- Müşteri için yüksek değerli ve düşük maliyetli C ve S değerlerinin kontrolü üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmaz; çünkü bu değerler ulaşmayı istediğimiz değerlerdir.

Malzeme sertliği için istatistiksel yöntemleri uygulamadan önce veri elde edilmesi ve bunun için de ürünün takip edilmesi gereklidir.Bu amaçla malzeme sertliğini kontrol altına almak ve diğer maddeleri kontrol altına almakiçin ürün takip formu oluşturulmalıdır.

Böylece:

·      Her parti silindir gömleğinden numuneler alınıp sertlik kontrolü yapılır.

·      Silindir gömlek ürün takip formu oluşturulup sertlikler laboratuvar istek belgesi ile kontrol altına alınır.

·      Silindir gömlek ürün takip formuna laboratuvar Rapor no: ilave edilir ve sertliğin kontrolü sağlanır.

·      Bitmiş silindir gömleğin son muayene sertlik kontrolları yapılır.

Silindir gömlek ürün takip formuna Ocak Şarj No: ilave edilir. Herhangi bir hatada geriye dönüş sağlanır.Silindir gömleklerin üzerine Stok No: ve Şarj No: değerleri yazılarak ürün takibi sağlanır. Bunlar ocakta malzemenin döküldüğü şartları belirleyen numaralardır ve her dökümde numara verir[14].

Tablo1.  Piston Gömleği İçin Kalite Evi

 

Tablo 2. Piston Gömleği için Mutlak Önem, İmalat Maliyeti Kartezyen Grafiği

 

 


KAYNAKÇA

 

1-       Acar, Nesime(1995), Verimlilik Dergisi , Toplam Kalite Özel Sayısı ,mpm  s.117-132

2-       Bahar, Ertuğrul(1993) ,QFD ,BRİSA ,İzmit , s.17

3-       Conti, Tito(1989) ,” Process Management and Quality Functions Deployment” ,Quality Progress Aralık, s.10-15

4-       Houser John R, Clausing D (1998), The House of Quality Harward Business Review,Temmuz,s.63-73

5-       Guintata,Praizeler,N(1993); The QFD Book, American Management Association,  s.53-61

6-       TIE (1995),Quality Function Deployment,Eskişehir,s.2-3

7-       R.M. Fortuna (1998) “Beyond Quality , Taking SPC Upstrecom” Quality Progress,Haziran ,s.23-28

8-       G.Brown(1991) ,”QFD” , Echoing the voice of  the customer” A&T Technical Journal Mart/Mayıs ,s.18-32

9-       Küçük, Mehmet(1990), Makine Bilgisi, Milli Eğitim Yayınevi ,İstanbul, s.478-479

10-   TSE(1997) , Dökümantasyon Eğitim Notları ,Ankara

11-   TSE-ISO 9000 (1997) ,İç Kalite Tetkiki ,Dökümantasyon İstatistiksel Proses Kontrol Eğitim Notları ,Ankara

12-   Uğur , Naci(1997); Kalite Maliyeti ve Gelir KOSGEB ,Ankara

 



 

[1] Acar, Nesime.1995,Verimlilik Dergisi, Toplam Kalite Özel Sayısı : MPM, s.117-132.

[2] TİE, Quality Function Deployment, Eskişehir, 1995, s.1.

[3] Conti, Tito, Procesi Management and Quality Functions Deployment, Quality Progress, Aralık, 1989, s.15.

[4] Hauser, John R.; The House of Quality Harward Businerss Review, 1988, s.63-73.

[5] TIE, Quality Function Deployment, Eskişehir, 1995, s.2-3.

[6] R.M. Fortuna; “Beyond Quality, Taking SPC Upstrecom” Quality Progress, Haziran, 1988, s.23-28.

[7] Houser, John R. ve D Clausing : The House of Quality Harward Business Review, Temmuz, 1988.

[8] TIE, 1995, Quality Funtion Deplayment, Eskişehir, s.2.

[9] TIE, Quality Funtion Deplayment, Eskişehir, 1995, s.3.

[10] TIE, Quality Funtion Deplayment, Eskişehir, 1995, s.3.

[11] G. Brown; “QFD”: Echoing the voice of the customer” AT& Technical Journal, Mart/Mayıs, 1991, s.18-32.

[12] Mehmet Küçük; Makine Bilgisi, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1990, s.478.

 

[13] Küçük, Mehmet; Makine Bilgisi, Milli Eğitim Yayınevi, İstanbul, 1990, s.478-479

[14] TSE Dökümantasyon Eğitim Notları, Ankara, 1997.